Europa - 26 september 2019 - Beursbrink

Morgan Stanley haalt NIBC van kooplijst

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Morgan Stanley heeft het advies voor NIBC verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen en verlaagde het koersdoel van de Haagse zakenbank van 10,20 naar 8,50 euro, op basis van lagere winstverwachtingen. Dat bleek donderdag uit een analistenrapport.

Met het nieuwe koersdoel heeft het aandeel nog maar 14 procent opwaartse potentieel, wat volgens Morgan Stanley niet beter is dan het gemiddelde in de sector.

Het aandeel lijkt nog wel goedkoop op ongeveer 60 procent van de boekwaarde, maar de Amerikaanse zakenbank houdt rekening met een dalende winstgevendheid, op basis van de recente magere fee-inkomsten, een bedrijfsmodel dat op rentebaten focust en hoger verwachte voorzieningen voor oninbare leningen.

Omdat NIBC 84 procent van zijn inkomsten haalt uit rentebaten en de bank zijn zakelijke leningen aan het afbouwen is, denkt Morgan Stanley dat de analistenconsensus de omzetdruk onderschat. De hypotheken voor de verhuur zijn een succes, maar de zakelijke leningen waarmee de bank de meeste fees verdient zitten in het slop. Daarom verlaagde Morgan Stanley zijn verwachting voor de samengestelde jaarlijkse groei van de fee-inkomsten van 11 procent naar 5 procent voor de komende drie jaar.

De bank waarschuwde ook voor oninbare leningen aan bedrijven uit exportgerichte eurozonelanden, die de achilleshiel voor Europese banken kunnen worden in deze cyclus. NIBC heeft meer dan 60 procent van zijn zakelijke leningen uitstaan in de exportlanden Nederland en Duitsland en is daar dus relatief gevoelig voor. Bovendien staat meer dan de helft van de zakelijke leningen uit in volatiele sectoren zoals transport, offshore-energie, commercieel vastgoed en de maakindustrie.

Het aandeel NIBC noteerde donderdag een procent lager op 7,27 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.