Europa - 21 juli 2020 - Beursbrink

Mooie winst AEX na witte rook Brussel

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag het groen gevonden nadat de EU-top in Brussel eindigde met een akkoord over een meerjarige begroting en een coronasteunpakket.

De AEX won kort na 11 uur 1,2 procent op 586,10 punten.

“We zijn geslaagd. Europa is sterk. Europa is verenigd”, zei EU-president Charles Michel dinsdagochtend in een persconferentie waarin hij het akkoord aankondigde. Hij gaf aan dat het erg moeilijke onderhandelingen waren in moeilijke tijden, maar “er is een goede deal” uitgerold.

“Na lange en intensieve onderhandelingen hebben we een akkoord bereikt over de Europese meerjarenbegroting en het herstelfonds voor de EU. Het resultaat is een goed pakket waarin de Nederlandse belangen geborgd zijn en dat Europa sterker en weerbaarder maakt”, zei de Nederlandse premier Mark Rutter op Twitter.

De EU zal tot 750 miljard euro mogen lenen op de kapitaalmarkten en dit bedrag louter inzetten voor de gevolgen van de coronacrisis. Daarvan is 360 miljard euro voor leningen en 390 miljard euro voor subsidies.

De lidstaten zullen ook een herstelplan samenstellen en aangeven welke hervormingen zij willen doorvoeren.

Verder is er een begroting overeengekomen voor zeven jaar voor een bedrag van 1.074,3 miljard euro. Verschillende landen, waaronder Nederland, krijgen een korting op hun bijdragen.

Analist Ranko Berich van Monex Europe sprak van een “historisch akkoord”.

Ook economen Bert Colijn en Carsten Brzeski van ING spraken van een historische deal. “Een significante stap voorwaarts in soliditeit en integratie”. De vraag is volgens hen wel “hoeveel politiek porselein er is gesneuveld” tijdens de marathononderhandeling.

De euro/dollar handelde op 1,1443. Olie werd ruim 2 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was Randstad koploper na het openen van de boeken. De cijfers in het tweede kwartaal waren veel minder slecht dan gevreesd en ook in juli zet het herstel door, aldus de uitzender. Analisten waren dan ook positief verrast en reageerden positief op de cijfers. “Een sterke meevaller in het tweede kwartaal, een sterke vrije kasstroom en geruststellende trends in het tweede kwartaal en aan het begin van het derde kwartaal”, concludeerde analist Marc Zwartsenburg van ING. Randstad steeg 6,9 procent

Prosus won 5,2 procent, ondanks dat het bedrijf de advertentietak van eBay naar het Noorse Adevinta zag gaan. ING werd 4,3 procent duurder en ABN AMRO 3,8 procent. Die laatste kreeg een koersdoelverhoging van UBS.

Slechts een paar aandelen noteerden in het rood, maar de verliezen waren beperkt. DSM daalde het meest, met slechts 0,7 procent.

In de AMX ging Altice aan de leiding met een koerswinst van 5,8 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten genoot Altice van een gunstig rapport van Goldman Sachs. TKH steeg 2,6 procent en Basic-Fit 2,4 procent. Pharming daalde 0,7 procent.

In de AScX werd Wereldhave beloond voor de halfjaarcijfers met een koersstijging van 5,2 procent. In het  tweede kwartaal wist Wereldhave 59 procent van de huurpenningen te incasseren. Vooral in Frankrijk bleek dit een lastige taak. Wereldhave durft wel weer een outlook af te geven en de winkelbelegger rekent nu voor 2020 op een EPRA-winst tussen de 1,70 tot 1,90 euro per aandeel.

Ordina won 4,1 procent, maar ICT en Avantium daalden tot een procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments