Europa - 29 januari 2020 - Beursbrink

Minder krimp bij Signify verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Signify heeft in het vierde kwartaal van 2019 de omzetkrimp weten terug te brengen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus in aanloop naar de kwartaalcijfers van het verlichtingsbedrijf op vrijdag.

Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.781 miljoen euro. Op vergelijkbare basis daalde de omzet op jaarbasis met 2,6 procent, voorzien de marktvorsers. In het derde kwartaal was de krimp nog 5,0 procent.

Vooral bij de Lampen-divisie liep de omzet afgelopen kwartaal terug, met 20,7 procent, terwijl de Home-tak vermoedelijk een vergelijkbare omzetgroei van 4,5 procent liet zien. Led boekte een heel kleine krimp, denken de analisten, terwijl Professional met 2,6 procent groeide.

Deze lagere omzet leverde afgelopen kwartaal een aangepaste EBITA op van 231 miljoen euro met een marge van 13,0 procent, denken de analisten. Een jaar eerder was dit nog respectievelijk 214 miljoen euro en 12,4 procent.

De reorganisatiekosten worden geraamd op 34 miljoen euro en de vrije kasstroom op 239 miljoen euro.
Onder de streep rest vermoedelijk een winst van 110 miljoen euro tegen 119 miljoen euro een jaar eerder. De schulden zullen op jaarbasis zijn opgelopen van 589 miljoen euro tot 741 miljoen euro eind 2019.

Volgens Berenberg verslechtert de mondiale verlichtingsmarkt. Wel verwacht Berenberg dat de overname van Cooper Lighting een gunstig effect zal hebben op de winstontwikkeling.

De vrees onder sommige beleggers dat de schuld van Signify door de overname te sterk stijgt, vindt Berenberg onterecht. Volgens analisten van de zakenbank wordt de schuld niet excessief, en de verlichtingsspecialist beschikt daarbij over een sterke kasstroom.

Jaarcijfers
Voor heel 2019 wordt door de analisten uitgegaan van een omzet van 6.278 miljoen euro, een aangepaste EBITA van 646 miljoen euro met een marge van 10,3 procent. In 2018 was dit respectievelijk 6.358 miljoen euro, 640 miljoen euro en 10,1 procent.

De margeverwachtingen vallen daarmee onder de bandbreedte van 10,3 tot 10,6 procent die Signify zelf aanhoudt.

In oktober stelde Signify de margeverwachtingen voor heel 2019 neerwaarts bij, omdat de lampenspecialist in de tweede helft van 2019 de impact voelde van de teruglopende marktontwikkelingen. De aangepaste EBITA-marge zal vermoedelijk tussen de 10,3 en 10,6 procent liggen.

Eerder werd nog gemikt op een marge van 11 tot 13 procent, zoals de doelstelling ook luidde ten tijde van de beursgang in mei 2016.

Outlook
Voor dit jaar mikt de consensus op een omzet van 7.834 miljoen euro, hetgeen een omzetkrimp zou betekenen van 2,5 procent. De aangepaste EBITA blijft in 2020 vermoedelijk stabiel op 810 miljoen euro met opnieuw een marge van 10,3 procent. De nettowinst trekt vermoedelijk aan tot 338 miljoen euro.

Signify heeft zich nog niet uitgelaten over de verwachtingen voor 2020. Berenberg verwacht dat de groei pas na 2021 weer zal terugkeren.

Het verlichtingsbedrijf kreeg dit jaar al te kampen met een “stevig verlies” na het vertrek van financieel directeur Stéphane Rougeot, aldus ING. Volgens ING heeft Rougeot een goed trackrecord opgebouwd in het besparen van kosten en het opvoeren van de vrije kasstroom. René van Schouten neemt zijn positief per 1 maart tijdelijk over.

Berenberg heeft een koopadvies op Signify met een koersdoel van 33,00 euro, terwijl ING een Houden advies heeft met een koersdoel van 27,00 euro. Het aandeel Signify koerste woensdagochtend 0,3 procent lager op 28,24 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.