Europa - 8 maart 2021 - Aandelen

Markt vertrouwt bankleningen meer dan dividend

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Analisten zijn positiever geworden over de winstontwikkeling van banken in de Benelux, vooral door lagere verwachte voorzieningen voor oninbare leningen bij ING en ABN AMRO, maar ze blijven voorzichtig over het dividend. Dat stelde Jefferies in een rapport.

De banken in de Benelux hebben de meeste ruimte om meer dividend uit te keren dan andere Europese banken. Toch blijven analisten behoudend in hun verwachtingen, door de onzekerheid over de timing.

De Europese Centrale Bank zal namelijk blijven bepalen hoeveel dividend de banken mogen uitkeren, al naar gelang het economisch herstel. Een stresstest in juli zal cruciaal zijn voor de dividendkwestie bij de ECB.

Analist Martina Matouskova denkt verder dat de analistenconsensus te weinig kostenbesparingen bij ING incalculeert, nu de bank heeft laten blijken, door te vertrekken uit Tsjechië en Oostenrijk, dat er kosten bespaard gaan worden in de Challenger & Growth markten.

Nu de economische vooruitzichten zijn verbeterd, heeft de markt de veiligheid van KBC ingeruild voor goedkopere aandelen die zijn gestegen op meevallende voorzieningen voor oninbare leningen.

Zo is het aandeel ING nog maar 9 procent goedkoper dan voor de coronacrisis. ABN AMRO moet het tot 2022 stellen met onaantrekkelijke operationele resultaten, maar deed het dit jaar toch bijna 5 procent beter dan de sector. Matouskova denkt dat de markt hoopt dat er meer ruimte komt voor dividend na een schikking inzake de naleving van witwasregels in de eerste helft van dit jaar.

Jefferies denkt zelf dat ABN AMRO tot eind 2022 nog zal achterblijven bij ING en KBC als het gaat om dividend. Daarom krijgt ABN AMRO een Houden advies en KBC en ING koopadviezen.

Matouskova vindt ING de meeste aantrekkelijke naam onder de banken in de Benelux.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.