Nederland - 14 april 2019 - Beursbrink

Marihuana aandelen in de S&P 500?!

door STIJN

Marihuana aandelen zijn sinds het begin van 2016 niet te stuiten, voornamelijk begin 2019. Tientallen marihuana aandelen zijn tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 73 procent, of meer, gestegen. Een aantal bedrijven noteren reeds op de Nasdaq ofNYSE en de kans bestaat dat twee gerenomeerde marihuana bedrijven binnenkort op de prestigieuze S&P 500 zullen noteren.

De legalisatie van recreatieve marihuana in Canada heeft bijgedragen aan de ‘acceptatie’ van een sector die al lang als taboe wordt beschouwd. En die ‘acceptatie’ mogen we echt letterlijk nemen omdat er nu negen marihuana aandelen zijn genoteerd aan de Nasdaq Composite of de New York Stock Exchange (NYSE).

Twee marihuana bedrijven, Innovative Industrial Properties en Tilray, trokken respectievelijk in december 2016 en juli 2018 naar de beurs via een initial public offering. Ondertussen zijn zeven andere marihuana bedrijven gevolgd en noteren momenteel op de Nasdaq of NYSE.

S&P 500

Maar tot nu toe is er nog geen enkel marihuana bedrijf in geslaagd om te noteren op de S&P 500. Geen gemakkelijke klus omdat er voldaan moet worden aan acht belangrijke criteria. Eén van deze criteria is bijvoorbeeld een marktkapitalisatie hebben van ten minste 8,2 miljard dollar.

De commissie van de S&P 500 beoordeelt bedrijven op marktkapitalisatie, liquiditeit, domicilie, public float, financiële levensvatbaarheid, sectorclassificatie, beursnotering en de lengte van de publieke beursnotering. Strenge criteria waar bijna geen enkel marihuana bedrijf aan voldoet.

Maar er zijn toch twee bedrijven waarvan men verwacht dat ze een kans maken om het tot de S&P 500 te schoppen, namelijk Canopy Growth en Aurora Cannabis. De kans is echter klein en als het gebeurt, dan zal het niet voor binnenkort zijn. Verschillende criteria waaraan beide bedrijven moeten voldoen, zijn momenteel nog niet binnen handbereik.

Qua marktkapitalisatie zit het voor beide bedrijven snor. Maar de lengte van de publieke notering, voor Canopy 11 maanden en Aurora 6,5 maand, gaat ongetwijfeld niet voldoende zijn om de commissie te overtuigen. Daarenboven dragen beide bedrijven niet genoeg bij aan de Amerikaanse economie, dit vormt ook een struikelblok voor de commissie om opgenomen te worden.

Kortom, de kans is er maar er is ook werk aan de winkel voor Canopy Growth en Aurora Cannabis. Het zal wellicht nog jaren duren vooraleer we deze bedrijven in de S&P 500 zullen zien. Het is alvast een belangrijk punt waar langetermijnbeleggers rekening mee kunnen houden.

Bronnen: TMF

Foto: Maxpixel

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.