Nederland - 10 juni 2019 - Beursbrink

Marihuana aandeel Tilray in een neerwaartse trend

door STIJN

Het Canadese marihuana bedrijf Tilray is de afgelopen maanden flink gezakt ten opzichte van begin dit jaar. Toen noteerde het aandeel nog rond de 100 dollar, op dit eigenste moment is dit nog ‘amper’ 38,80 dollar per aandeel. In de maand mei ging Tilray bijna met 26 procent onderuit.

Een verrassend bedrijfsresultaat voor het eerste kwartaal, het marihuanabedrijf Tilray wist tijdens deze periode zijn omzet te doen stijgen met 195 procent naar 23 miljoen dollar. Het management dankt deze stijging aan de legalisering van recreatieve marihuana in Canada vorig jaar in oktober.

Maar ook dankzij de strategische overname van voedselproducent Manitoba Harvest en de groei van de internationale medicinale marihuanamarkt. De activiteiten van Tilray draaien op volle toeren en de omzet groeit geleidelijk aan mee. CEO Brendan Kennedy is alvast tevreden.

We are pleased with our first-quarter results and the ongoing, substantial progress our team has made to position Tilray as a global leader in the cannabis industry.

Red flags

Ze boeken goede vooruitgang inzake de integratie van Manitoba Harvest waardoor ze hun intrede op de Amerikaanse hennep en CBD markt kunnen versnellen. Maar het is niet enkel positief nieuws want er zijn nog een aantal ‘red flags’ die het beursverhaal voor Tilray dwars zitten.

Veel omzet is één ding, maar winst maken is dan weer iets anders. De operationele kosten en de lage brutomarge wegen op de bedrijfsresultaten waardoor het bedrijf met een netto verlies van 25,2 miljoen dollar zit. Vorig jaar rond deze periode was het netto verlies ‘maar’ 5,2 miljoen dollar.

Dat komt voornamelijk ook door de grote kosten die het bedrijf heeft gemaakt door zijn focus te verleggen van Canada naar de Europese en Amerikaanse markt. Deelnemen op de internationale marihuanamarkt heeft zeker zijn voordelen, maar die zullen pas in voege treden op lange termijn.

Een domper voor beleggers en investeerders, die zien het aandeel al een tijdje niet meer zitten. De laatste 5 maanden heeft het Canadese Tilray voornamelijk veel rode beursdagen gekend en zijn gedaald van 100 dollar naar 38,80 dollar per aandeel. Tilray lijkt dus eerder een aandeel te zijn voor beleggers met veel geduld. Als het internationale verhaal goed draait, kan het tij keren.

Bronnen: Fool

Foto: Brett Levin – Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel