VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 8 februari 2021 - Beursbrink

Lagere boeterentes drukken ABN AMRO in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft met het laatste kwartaal van 2020 niet kunnen voorkomen dat de bank het jaar in het rood eindigde, door een tegenvaller in de rentebaten en het hoge niveau van voorzieningen voor oninbare leningen. Dat voorspellen analisten die vooruitblikken naar de kwartaalcijfers van aanstaande woensdag.

De analisten voorzien voor het vierde kwartaal gemiddeld een nettowinst van 35 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 316 miljoen. Over heel 2020 zou het resultaat van de bank daarmee uitkomen op een verlies van 54 miljoen euro.

De voorzieningen voor oninbare leningen worden in het vierde kwartaal geschat op 375 miljoen euro, of 59 basispunten van het leningenboek, wat meer is dan de 314 miljoen euro een jaar eerder. Over heel 2020 zou deze verliespost uitkomen op 2,45 miljard euro, of 93 basispunten, mede door de coronacrisis. ABN AMRO heeft zelf al aangegeven dat de kosten in 2020 rond de 2,5 miljard euro zouden liggen.

De slechte leningen slokken het verwachte operationele resultaat van 440 miljoen euro in het vierde kwartaal dus grotendeels op. Een jaar eerder was het operationeel resultaat nog fors hoger, met 717 miljoen euro.

Dit komt doordat de netto rentebaten dalen van 1,59 miljard naar 1,36 miljard euro, volgens de analistenschattingen, deels door de lage marges op spaargeld en het afbouwen van de zakelijke leningen. De terugval van de rente-inkomsten is echter vooral het gevolg van een aangekondigde eenmalige last van 50 miljoen tot 100 miljoen euro door minder gunstige aannames over vervroegde aflossing van hypotheken. De aannames van de bank voor de boeterentes die klanten bereid zijn te betalen bij het oversluiten van hun hypotheek tegen een lagere rente waren te positief.

De netto rentemarge daalt in de prognose van 162 naar 132 basispunten. De fee-inkomsten van de bank dalen ook, van 396 miljoen naar 366 miljoen euro, verwachten de analisten.

De verliezen komen in het vierde kwartaal vooral uit de zakenbank, met een verwacht operationeel verlies van 124 miljoen euro bij de af te stoten onderdelen. Een jaar eerder leed de divisie Corporate & Institutional Bank nog een beperkt verlies van 4 miljoen euro. ABN AMRO is bezig een flink deel van zijn zakelijke banktak af te stoten, na herhaaldelijke verliezen in de voorgaande jaren.

De bankbedrijven voor particulieren, vermogenden en MKB-bedrijven zouden nog wel allemaal een winstgevend kwartaal hebben gedraaid.

Veel aandacht is er bij beleggers zoals gebruikelijk voor het dividend. De capaciteit om dividend te betalen blijft voor de middellange termijn zeer bescheiden, denkt ING, ook omdat ABN AMRO waarschijnlijk een schikking zal moeten betalen voor overtreding van de regels tegen witwassen en financiële criminaliteit.

ING denkt dat ABN AMRO het uitgestelde dividend over 2019 zou kunnen schrappen en in plaats daarvan aandelen zou kunnen inkopen voor het einde van 2021.

ABN AMRO publiceert de cijfers woensdag voorbeurs. Het aandeel handelde maandag 0,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.