Nederland - 26 oktober 2022 - Commodities
door SVEN VAN GASSE

Koperaanbod is gevaarlijk laag

De koperprijzen noteren dit jaar, na nieuwe records te hebben gebroken, opnieuw aan relatief normale prijzen. Kostas Bintas van Trafigura denkt echter dat de prijs opnieuw kan stijgen, omdat het koperaanbod gevaarlijk laag is.

Koper is een metaal dat in een groot scala aan producten van essentieel belang is. Dit gaat van machines en smartphones tot sanitair en windturbines. Onderstaande grafiek toont de evolutie van de koperprijs in de afgelopen 10 jaar.

Slechts genoeg voorraad voor 4,9 dagen

Bintas verklaarde op de FT Mining Summit dat de voorraden momenteel slechts 4,9 dagen van het wereldwijde verbruik dekken. Tegen het einde van dit jaar zou dit zelfs kunnen dalen tot 2,9 dagen. Ter vergelijking: kopervoorraden worden doorgaans in weken geteld.

Hoewel de ineenstorting van de Chinese vastgoedmarkt op de vraag naar koper heeft gewogen, maakt de groei van hernieuwbare-energietechnologieën dat meer dan goed en zal het aanbod lager worden. Bintas merkte op dat de Europese Unie haar doelstelling voor de verdubbeling van de zonne-energiecapaciteit heeft versneld.

Onverwachte piek

De slinkende voorraad verhoogt het risico van een onverwachte prijsstijging. Handelaars haasten zich immers om ervoor te zorgen dat aan de leveringsbehoeften wordt voldaan.

Koper wordt momenteel verhandeld tegen iets minder dan $7 400 per ton, wat zo’n 30% lager is dan de piek van $10.000 per ton in maart. Bintas zei dat de prijzen zijn gedaald door de vrees voor een recessie, maar ziet koper snel herstellen als die vrees afneemt.

Omdat wij ook nog steeds bullish zijn op (edel)metalen, en koper in het bijzonder, hebben wij ons Edelmetalen Ebook geüpdatet. In deze versie gaven de analisten een korte update van hun visie op deze grondstoffensector.

Bron: Markets Insider
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.