Nederland - 6 september 2022 - crypto
door VINCE

Kimbal Musk in DAOs: 3x waarom hij de crypto tech gebruikt

De naam Musk komt uiterst waarschijnlijk bekend voor. Kimbal is namelijk de broer van Elon Musk. Hij richtte o.a. de non-profitorganisatie Big Green DAO op, dat mensen helpt met het groeien van hun eigen voedsel. Dit is in korte tijd een enorm succes en heeft ook nog enorm veel ruimte om verder uit te breiden. Dit laat zien waarom DAOs de toekomst zullen zijn voor het organiseren van kapitaal.

Sinds 2011 leert het originele Big Green van Kimbal mensen voedsel te verbouwen. Momenteel richten ze zich op scholen, gezinnen en gemeenschappen in het heel de VS om hun eigen voedsel te verbouwen door middel van training, subsidies, donaties van tuinbedden en het rechtstreeks verstrekken van materialen aan leraren en telers om hun tuinprogramma’s te creëren en te ondersteunen.

Echter sinds eind 2021 test Kimbal een nieuw concept dat zijn non-profitorganisatie een DAO maakt, en dit blijkt een enorm succes. Dat vertelde hij onlangs in een interview met RealVision.

Wat zijn DAO’s?

Ten eerste, waar staat DAO voor? De afkorting staat voor Decentralized Autonomous Organisation. Wij zouden een DAO omschrijven als een organisatie die volledig op het internet bestaat met statuten op de blockchain. In plaats van dat je naar de KvK gaat, registreer je een DAO op de blockchain.

Bij normale organisaties is er een centraal bestuur die beslissingen maakt en regels oplegt. Bij DAOs hoeft dat niet zo te zijn, omdat beslissingen worden gemaakt door stakeholders die ieder digitaal stemrecht hebben. Een organisatie als een DAO kan daarom op een geheel andere manier worden aangestuurd.

Waarom Kimbal een DAO gebruikt?

Na jaren van een normale organisatie te zijn met Big Green, besloot Kimbal eind 2021 een DAO-versie van zijn non-profitorganisatie te testen. Hierbij koppelen ze donateurs via de blockchain-technologie aan allerlei non-profitorganisaties voor voedsel of tuinieren.

Het resultaat uit dit project piekt ver boven zijn verwachtingen, maar wat zijn dan de voordelen ervan? Er zijn er genoeg maar hieronder benoemen we een paar die Kimbal deelde:

#1 Machtsverdeling

In tegenstelling tot de originele Big Green organisatie waar Kimbal CEO was, is nu de macht onderverdeeld tussen alle stakeholders met stemrecht. Dit zorgt ervoor dat de beslissingen vanuit veel meer opzichten beredeneerd worden waardoor de kans op een juiste beslissing wordt vergroot. Kimbal zei over machtsverschuiving van hem naar de verschillende stakeholders het volgende:

I have been the king of the asset allocation for 10 years, and I’m embarrassed to say that they are much better than me. And we should have done this along time ago.

#2 Enorm kostenvoordeel

Een volgend voordeel van een DAO is het feit dat het oneindig kan blijven bestaan en groeien, zolang het internet ook groeit. Alles staat in softwarecode op de blockchain en daarom zorgt het ontbreken van een centraal kantoor, papieren administratie etc. ervoor dat een DAO veel goedkoper is en ook een stuk efficiënter. Bij opschaling hoeft er bijvoorbeeld geen extra kantoor of enorm veel extra personeel geregeld te worden. Simpelweg meer donateurs en non-profitorganisaties die zich aanmelden zijn voldoende om op te kunnen schalen tot enorme groottes.

Het feit dat een DAO veel goedkoper is om te laten draaien zie je aan het feit dat bij normale gelijkwaardige non-profits 40% van de donaties verloren gaat aan administratie en fundraising kosten. Bij zijn DAO komt dat slechts neer op ongeveer 5%! Er zijn altijd wel iets van administratie kosten, maar fundraising zou geen probleem moeten zijn. Non-profits treden simpelweg toe tot de chatgroep van Big Green DAO en hebben zo direct kans om donaties te ontvangen. Hiermee gaat er niet bijna de helft van de donaties verloren aan kosten.

#3 Transparantie

Een derde voordeel die Kimbal noemde betreft de transparantie. Donateurs kiezen zelf met hun stemrecht waar hun donatie naartoe gaat, en kunnen via de community van Big Green terug zien wat er daadwerkelijk gebeurt met het geld dat ze sturen. Een enorm verschil met andere grote normale organisaties, waar je geld doneert, vervolgens geen flauw idee hebt waar het naartoe gaat en daar al helemaal geen stemrecht in hebt.

Hoe kan je geld verdienen aan DAOs?

Als belegger willen we weten hoe we hierin kunnen investeren. Kimbal noemt bijzonder grote voordelen die organisaties een stuk efficiënter kunnen inrichten. Of dat alle organisaties gaan zijn, weten we niet. Dat een groot aantal organisaties uiteindelijk deze voordelen in huis wil halen, dat denken we wel.

Nu zal je alleen geen rendement behalen door in Kimbal’s organisatie deel te nemen. Want het is een non-profit.

Om van de technologie te profiteren, hoef je alleen niet per se in specifieke DAOs te investeren. Je kan namelijk ook in de onderliggende infrastructuur investeren. Je komt dan uit bij smart contract platformen, zoals Ethereum, Polygon of layer-2 platformen.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.