Vastrentend fonds

Kennisbank
Vastrentend fonds

Vastrentende fondsen

Een vastrentend fonds is een fonds dat enkel belegt in effecten die op een reguliere basis vaste inkomsten genereren, meestal obligaties, kasbons, termijnrekeningen, preferente aandelen, enz… Deze zijn in principe risicomijdend.

Voordelen vastrentend fonds

De bedoeling van een vastrentend fonds is dat de inkomsten stabiel en voorspelbaar zijn. Op die manier kan het fonds mooie dividenden uitbetalen.

Vastrentende fondsen zijn dus ideaal voor beleggers die gewoon wat inkomsten willen ontvangen en eigenlijk niet erg geïnteresseerd zijn in koersstijgingspotentieel.

Het rendement van een vastrentend fonds kan ‘yield’ genoemd worden. Je kan hier meer over yield lezen.

Nadelen vastrentend fonds

Wanneer de economie het heel goed doet, dan stijgen de beurzen en aandelen. Vastrentende fondsen kunnen hier weinig van profiteren. Een vastrentend fonds is defensiever en zal weinig blootstelling hebben aan gewone aandelen.

Gedurende een klimaat van erg lage rentevoeten kunnen vastrentende fondsen verplicht worden om te beleggen in laagrentende effecten. Dit kan op lange termijn erg nadelig zijn. De rente kan namelijk weer beginnen stijgen terwijl het fonds dan nog belegd is in laagrentende effecten.

Dit schaadt het rendement van beleggers.

Tot slot, hebben hebben vastrentende fondsen vaak ook instap-, beheers-, en uitstapkosten. Dit kan eveneens negatief zijn voor het rendement van beleggers.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.