Tracking error

Kennisbank
Tracking error

tracking errorDe tracking error geeft aan hoe dicht een fondsmanager of een fondsbeheerder bij zijn benchmarkindex blijft.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een vergelijkingsbasis voor een beheerder. Je moet het rendement van een vermogensbeheerder namelijk kunnen meten. Dit gebeurt door de prestatie van de beheerder te vergelijken met een gekozen benchmark.

Vaak is een benchmark een aandelenindex zoals de S&P 500.

In de praktijk

Als fonds A een tracking error heeft van 2% en fonds B een tracking error van 4% dan betekent dit dat fonds B zich grotere vrijheden heeft gepermitteerd ten opzichte van zijn benchmarkindex dan fonds A. De portefeuille van fonds A lijkt meer op de benchmark dan de portefeuille van fonds B.

Dit kan positief zijn maar ook negatief.

Underperformance

Indien de benchmark met 8% steeg gedurende het jaar, en fonds A steeg maar met 6%, dan bedraagt de tracking error 2% in negatieve zin. Dit noemt men een ‘underperformance’ (een slechtere prestatie dan de benchmark).

Beter presteren dan de benchmark

Indien de benchmark met 8% steeg en fonds B steeg met 12%, dan bedraagt de tracking error 4% in positieve zin.

Passief beleggen

Een tracking error van 0% betekent dat een fonds de index precies volgt.

Als je gewoon passief een index wilt volgen met een tracker of ETF, dan is het dus best dat de tracking error zo laag mogelijk is.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.