Tokens zijn cryptomunten die niet als valuta zijn bedoeld. Dat zijn bijna alle cryptomunten die bestaan. Kijk op Coingecko of Coinmarketcap en je ziet een hele rits aan verschillende tokens. De toepassing van tokens is dus heel breed. Naast de duizenden tokens op Coingecko kunnen ze op nog veel meer manieren worden ingezet.
Token zijn een manier om iets van waarde te representeren op de blockchain. Noem het certificaten op de blockchain. Dit kan werkelijk van alles zijn. Bijvoorbeeld een Meme-coin als Shiba Inu of iets nuttigs als vastgoed. Tokens kunnen dus iets niet-tastbaars als onderliggende waarde hebben of een fysiek object als onderliggende waarde hebben.
Je kan tokens ook wel zien als een bestandsformat voor de blockchain. Je hebt namelijk verschillende tokenstandaarden als ERC-20 (voor de meeste tokens) of ERC-721 (voor Non-Fungible Tokens (NFTs)). Met ieder bestandsformat kan je een andere onderliggende waarde verpakken, zoals bestandformaten als .doc, .txt of .jpeg een ander type digitaal bestand verpakken.
Het nut van tokens is dat ze het eigendomsrecht van het onderliggende object naar de blockchain verplaatsen. Dat is nuttig, omdat je via een blockchain veel efficiënter bezit kan beheren. Je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van een database van een overheid of van een bedrijf als Facebook. Ook kan je tokens altijd instant uitwisselen. Het maakt niet uit of dat met je buurman is of naar de andere kant van de wereld.
Bovendien kan je via financiële applicaties op de blockchain in sommige gevallen direct geld lenen tegen het onderpand van je tokens. Nu zal dat niet of moeilijk gaan met Shiba Inu. Maar het lenen tegen Ethereum (ETH) of vastgoedtokens zal aan de andere kant een stuk beter gaan.
Hieronder een overzicht van de meest voorkomende soorten tokens:
Non-Fungible Tokens, ook wel NFTs genoemd, zijn wellicht de bekendste soort tokens. Ze representeren waarde anders dan ‘normale’ tokens. Iedere NFT is altijd iets unieks, terwijl een normale tokens van bijvoorbeeld ETH altijd identiek is aan een andere ETH. Hier lees je meer over NFTs.
Utility tokens geven je het recht om een (blockchain)netwerk te gebruiken. Als je de ETH token hebt, kan je bijvoorbeeld de Ethereum blockchain gebruiken.
Deze tokens hebben een waarde door de capaciteiten van het onderliggende netwerk. Hoe meer vraag naar de functies van het netwerk, hoe meer vraag naar de token. Dat is bijvoorbeeld de reden dat de koers van ETH flink is gestegen. Er worden dagelijks miljoenen of tientallen miljoenen dollars in ETH betaald om het Ethereum netwerk te gebruiken.
Governance tokens geven je zeggenschap over een crypto applicatie. Je kan deze het beste vergelijken met aandelen, die je zeggenschap geven in een bedrijf. Op smart contract blockchains (zoals Ethereum) bestaan ondertussen verschillende applicaties. Zoals financiële applicaties, dat we net al even noemden.
Via zo’n financiële applicatie kan je bijvoorbeeld handelen. Net zoals je via een broker kan handelen. Een broker als Interactive Brokers heeft aandelen IBKR. Een bekende handelsapplicatie op de blockchain Uniswap heeft in plaats van aandelen tokens. In het geval van Uniswap UNI tokens. Nu hebben UNI en IBKR verschillende overeenkomsten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat ze dividenden ontvangen uit het onderliggende bedrijf/applicatie. Maar er zijn ook verschillen. Uniswap is bijvoorbeeld 100% digitaal en heeft geen werknemers. Terwijl Interactive Brokers fysiek actief is met een CEO. Meer overeenkomsten en verschillen in deze blog.
Soms worden utility en governance tokens ook gecombineerd.
Security tokens zijn tokens die onder toezicht staan van beurswaakhonden. Dat betekent dat deze soort tokens zijn gereguleerd door de overheid en ze daarom volledig legaal opereren.
Een groot nadeel van de meeste tokens is dat het onduidelijk is of ze wel volgens de regels van de overheid opereren. Overheden zijn het nu (anno 2022) nog niet eens hoe tokens precies gereguleerd moeten worden. Bijvoorbeeld of ze wel of niet aan dezelfde wetgeving als aandelen of andere effecten moeten voldoen.
Vandaag de dag zijn er wel al enkele tokens die aan deze wetgeving voldoen. Dit worden ook wel security tokens genoemd.
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.