Centjesaandelen of penny stocks zijn aandelen die behoren tot de smallcapfamilie.
Maar in tegenstelling tot normale smallcaps, hebben ze als extra eigenschap dat ze weinig kosten op de beurs.
Met ‘weinig’ bedoelen we niet dat ze laag gewaardeerd staan of dat het minder transactiekosten met zich meebrengt om ze aan te kopen, maar eerder: dat ze optisch goedkoop lijken.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn centjesaandelen niet enkel aandelen die minder dan 1 euro waard zijn. Het kunnen ook aandelen zijn die onder 5 euro noteren. Tenminste, volgens de officiële definitie van de SEC (Securities and Exchange Commission).
Niettemin wordt deze definitie niet door elke investeerder aangenomen. Er zijn veel grote bedrijven wier aandelen minder dan 5 euro waard zijn, maar die daarom nog geen echte penny stocks zijn.
Meeste individuele investeerders beschouwen centjesaandelen als het Wilde Westen van de beurs: een ongetemd gedeelte van de beleggingswereld, ver verwijderd van de glimmer en glammer van WallStreet en de bijhorende media-aandacht die grote aandelen dagelijks krijgen.
De winsten en verliezen binnen de wereld van centjesaandelen kunnen zeer spectaculair zijn. Doch zal je er niets over horen op traditionele kanalen zoals CNBC of Kanaal Z. De koersstijgingen en -dalingen van penny stocks zijn vaak zeer willekeurig en hebben geen invloed op de werkelijke economie.
Centjesaandelen hebben een slechte reputatie gekregen omdat er in het verleden vaak bedrog gepleegd is met dit soort van aandelen. Denk maar aan de Wolf Of WallStreet, die centjesaandelen verkocht aan nietsvermoedende beleggers terwijl hij wist dat ze niets waard waren. Hij verkocht penny stocks aan beleggers enkel en alleen om een (grotere) commissie op te strijken.
Bovendien is het grootste gevaar van penny stocks dat er zich een pump-and-dump-scenario voordoet. Dit is een vorm van oplichting waarbij eigenaars van penny stocks deze massaal promoten, vaak met valse informatie, via websites, e-mail en/of sociale media om andere mensen dezelfde aandelen te laten kopen waardoor deze stijgen (de pump).
Wanneer het centjesaandeel vervolgens tientallen procenten stijgt, dan verkopen de promotors hun aandelen. Hierdoor daalt de waarde van het aandeel weer en blijven heel wat onwetende beleggers met verliezen achter (de dump).
Penny stocks die niet genoteerd zijn op een officiële beurs lopen het meeste gevaar op een pump and dump, omdat het moeilijker is voor investeerders om erachter te komen of de inschatting van de waarde van hun aandeel juist is. Penny Stocks worden meestal OTC (over-the-counter) verhandeld of via de pink sheets.
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.