Nederland - 21 januari 2021 - Aandelen

Jeremy Grantham: “Markt verkeert in een bubbel met een ongezien niveau van euforie”

door SVEN VAN GASSE

Voor de beroemde belegger Jeremy Grantham is het duidelijk. De markt verkeert in een bubbel die zijn gelijke niet kent. Individuele handelaars worden steeds euforischer en laten zich meeslepen door de steeds stijgende koersen.

Grantham heeft de afgelopen maanden reeds gewaarschuwd dat de forse stijging op Wall Street zal uitmonden in een zeepbel. Hij wees ook op het feit beleggers steeds meer handelen in aandelen die genoteerd staan op OTC-markten, wat wijst op een verhoogde risicobereidheid.

Volgens Grantham stoppen particuliere beleggers al hun geld in de markten. Dit kan zeer gevaarlijk worden wanneer aandelen uiteindelijk beginnen te dalen. Hij wees ook op de recente rally van bitcoin evenals de verhoogde interesse in SPAC’s.

SPAC’s hebben geen echte commerciële activiteiten en worden uitsluitend opgericht om kapitaal van investeerders aan te trekken. Het is de bedoeling om met dit geld één of meerdere operationele bedrijven over te nemen.

Grantham stelt:

We hebben zelden zo’n euforische beleggersstemming gezien.

Wat zal de zeepbel doen uiteenspatten?

Grantham waarschuwde dat er nooit een bullmarkt is geweest die eindigde in dit soort zeepbel en niet met minstens 50% daalde. De katalysator die deze daling zal teweegbrengen is echter zeer moeilijk te voorspellen.

In de veronderstelling dat de wereld geluk heeft en dat de bubbel nog zal doorgaan, doordat mensen gevaccineerd geraken, zal de daling zich uiteindelijk toch wel inzetten. Beleggers zullen zich realiseren dat de wereld toch niet echt veranderd is.

Grantham besluit:

De wereld zal nog altijd te kampen heb met problemen die het een jaar geleden ook had. De wereldhandel neemt in verhouding af, de mondiale groei vertraagt, …

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.