België - 23 november 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Is Option vogel voor de kat?

De kans is groot dat de Belgische technologiegroep Option het midden van 2017 niet haalt. Beleggers lijken daar alvast vanuit te gaan want ze stuurden het aandeel vandaag 18% lager tot een absoluut dieptepunt van €0,11.

De Leuvense technologiegroep Option kwam de voorbije dagen in het nieuws met de verkoop van twee kleine Nederlandse groepen gespecialiseerd in LED-verlichting. Een opvallende verkoop want Option had het tweetal pas begin 2016 gekocht. Geldgebrek noopte Option deze stap te ondernemen. Naar eigen zeggen boekte het een meerwaarde van €0,3 miljoen.

Dankzij de verkoop heeft Option weer financiële ademruimte tot februari 2017. Daarna is het koffiedik kijken of er nog iemand over de brug wil komen met extra geld. De volgende cijfers pleiten alvast niet in het voordeel van de groep: €26,4 miljoen schulden, een negatief eigen vermogen van €31,9 miljoen en een omzet van de overblijvende activiteiten (Cloudgate) van €0,8 miljoen in het eerste halfjaar.

Er is weinig vertrouwen dat Option er weer bovenop komt. Het aandeel is al sinds januari 2016 gestaag aan het dalen, van €0,25 tot €0,11 vandaag. Hiermee heeft Option nog een marktkapitalisatie van nauwelijks €10 miljoen. Er staan vandaag trouwens al 98 miljoen aandelen in omloop na de talloze nieuwe uitgiftes of conversie van obligaties.

option

Opstaan uit de doden

Het moet wel worden gezegd dat Option in zijn 20-jarige beurscarrière al verschillende keren uit de doden is opgestaan en Jan Callewaert, oprichter en huidig CEO, het bedrijf verschillende keren terug op de rails heeft kunnen zetten. Maar deze keer ziet de situatie er bijzonder precair uit omdat het enkel kan terugvallen op één product, Cloudgate.  

cloudgate

Die Cloudgate is een router die toestellen, machines en dergelijke met elkaar doet communiceren en valt onder de noemer ‘Internet of Things’. Op zich een zeer sterk product maar de laatste kwartalen hebben aangetoond dat het niet een kaskraker is. In het eerste halfjaar daalden de verkopen zelf.

Callewaert zwaait nochtans met verschillende contracten met retailers en industriële groepen zoals onder meer Coca-Cola. De tweede helft zouden de verkopen fors moeten toenemen, voorspelt de eeuwig optimistische CEO. Het is maar de vraag of dit alles voldoende zal zijn om Option uit het moeras te trekken.

In het lange bestaan van Option is er één rode draad te vinden. Het bedrijf heeft steevast topproducten gemaakt die voor waren op hun tijd maar toch bleven de verkopen bijna altijd achter op de verwachtingen. De markt was er niet klaar voor of het product werd verkeerd in de markt gezet. CEO Jan Callewaert is altijd een ingenieur gebleven en is nooit een goed verkoper geweest…

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.