Nederland - 9 juli 2020 - Aandelen

Is het aandeel van Tesla een bubbel?

door SVEN VAN GASSE

Het aandeel van autobouwer Tesla heeft de afgelopen 365 dagen uitzonderlijk goed gepresteerd. Dag op dag een jaar geleden noteerde het aandeel aan $230. Een jaar later is Tesla de grootste autobouwer ter wereld en heeft een aandeel een koers bereikt van bijna $1400. De waarde van het aandeel is dus op een jaar maal 6 gegaan. Hoewel Tesla op zich goede producten heeft, zijn er steeds meer analisten die ervan overtuigd zijn dat het aandeel een gigantische bubbel is.

Het grootste gevaar dat gepaard gaat met deze uitzonderlijke rally zijn de overdreven verwachtingen en de torenhoge waardering. Als de verwachtingen niet worden ingelost kan het snel bergaf gaan met het aandeel.

Als een aandeel meer dan 40% stijgt binnen 5 of 6 dagen is dit meestal vooraf gegaan aan een sterke daling. Een biotechbedrijf dat een Covid-19 vaccin heeft gevonden kan zo’n sterke stijging ook meemaken. Dit is bij Tesla helemaal niet het geval. Matt Maley, strateeg bij Miller Tabak, stelt:

Neem wat winst en wees uiterst voorzichtig als je dit soort aandelen aan zulke hoge waarderingen koopt.

De rally van Tesla lijkt volgens Maley zeer “bubblicious”, zoals handelaars op Wall Street zouden zeggen. Het aandeel van Tesla is de afgelopen maand met 58% gestegen, in de afgelopen 3 maanden met 155% en sinds het begin van het jaar met 232%.

Beleggers hebben deze rally gevoed onder invloed van de hoopgevende prognose dat de vraag vanuit China zal toenemen en door de hoop dat het bedrijf duurzame winsten zal gaan genereren.

De beurswaarde van Tesla bedraagt momenteel een verbazingwekkende $258 miljard ondanks de lange geschiedenis van een verlieslatend bedrijf te zijn. Een week geleden heeft Tesla Toyota overtroffen als meest waardevolle autobouwer ter wereld.

Het komt erop neer dat als de resultaten van Tesla de verwachtingen van analisten niet overtreffen, het sentiment ten opzichte van het aandeel snel kan keren.

Bron: Yahoo Finance

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments