Nederland - 21 januari 2022 - Aandelen

Intel maakt een comeback

door SVEN VAN GASSE

Intel was ooit de onbetwiste koning in de industrie van halfgeleiders. De afgelopen jaren verloor het bedrijf echter terrein aan rivalen Nvidia en Advanced Micro Devices. Nu lijkt Intel, met een nieuwe CEO, bezig te zijn aan een comeback.

Ondanks de aanhoudende zorgen over een wereldwijd tekort aan chips, ziet de toekomst er voor Intel goed uit. Het bedrijf onderneemt stappen om het chiptekort aan te pakken door de productie in de Verenigde Staten flink op te voeren. Intel kondigde vrijdag plannen aan om meer dan $20 miljard te investeren in 2 nieuwe fabrieken in Ohio.

Het aandeel noteert in 2022 aan een winst van 3%. Haar rivalen als Nvidia en AMD zijn elk echter meer dan 10% gedaald. Intel presteert ook beter dan de rest van de chipindustrie. De iShares Semiconductor ETF is dit jaar met 8% gedaald.

Doordat Intel CEO Pat Geslinger vorig jaar opnieuw bij het bedrijf kwam werken, ziet Intel de toekomst zeer goed in. Het helpt uiteraard ook dat de CEO blaakt van het zelfvertrouwen.

Gelsinger stelt:

We are back in the game!

Catch up

AMD heeft de afgelopen 5 jaar vooral marktaandeel verworden in pc-chips ten koste van Intel. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom het aandeel van AMD sinds januari 2017 met meer dan 1 200% zijn gestegen.

Het aandeel van Nvidia is de afgelopen 5 jaar ook een beter investering gebleken dan die van Intel. De marktwaardering van Nvidia is nu zelfs bijna 3 keer zo hoog als deze van Intel.

Hiernaast is Nvidia, samen met AMD, een toonaangevende speler op het gebied van chips voor grafische verwerking. Dit deel van de markt groeit enorm snel dankzij gaming en het minen van crypto’s. Intel probeert nu een inhaalslag te maken op deze markt en analisten zien enkel hoopvolle tekenen.

Intel beschikt op dit moment over meer momentum. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe Chief Financial Officer aangenomen, een zet die tech-investeerders toejuichen. Ook analisten op Wall Street erkennen de duidelijke verandering van het momentum in de sector. Harsh Kumar van Piper Sandler verlaagde zijn koersdoel voor AMD onder verwijzing naar groeiproblemen en een toegenomen concurrentie in de sector.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.