Nederland - 3 juni 2021 - Economie

IMF: “Klimaatverandering kan financiële crisis veroorzaken”

door SVEN VAN GASSE

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om hun steentje bij te dragen om de klimaatverandering tegen te gaan. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is dit maar goed ook omdat de klimaatverandering volgens de instelling een ernstige bedreiging vormt voor de stabiliteit van het financiële systeem.

Tobias Adrian van het IMF verklaarde dat de klimaatcrisis absoluut een financiële crisis zou kunnen ontketenen. Adrian wees erop hoe de economieën van de Bahama’s, de Filipijnen en andere landen de laatste jaren zijn verpletterd door orkanen en tyfoons.

Verenigde Staten

De opmerkingen zijn een echo van de waarschuwing die afgelopen september werd gegeven in een rapport waarin werd erkend dat de klimaatverandering een groot risico vormt voor de stabiliteit van het financiële systeem van de Verenigde Staten en voor zijn vermogen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

In het verslag worden de regelgevers opgeroepen dringender en doortastender op te treden om de dreigende schade van de klimaatverandering aan te pakken.

In maart schreven onderzoekers van de Federal Reserve in een rapport dat klimaat gerelateerde economische of financiële risico’s niet noodzakelijkerwijs van invloed hoeven te zijn op de financiële stabiliteit. Ze erkenden echter wel dat dit in bepaalde scenario’s wel degelijk een mogelijkheid is.

De onderzoekers illustreerden dit met een voorbeeld waarbij een storm onroerende goederen verwoest die zouden kunnen leiden tot bankverliezen die dan weer minder leningen en investeringen tot gevolg hebben.

Het rapport stelt:

Klimaatrisico’s kunnen zich manifesteren als schokken voor het financiële systeem.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3 maanden geleden

Beste, Medewerkers van Beursbrink en geïnteresseerde Heb derde week van december 2019 vrij kort verslag opgesteld, met eindconclusie en ook geen enkel woord van kan verwijderen en volledig met de waarheid steeds verder bewezen wordt en op no vele andere fronten, dagelijks, zelf geconfronteerd worden, maar zel niet kunnen zien, maar overal aanwezig en dit in de toekomst, steeds meer en meer grote gevolgen zal hebben, i.vm. eigen gezondheid van de mensheid en hiervoor, zelf tweede nog ernstiger voorspelling en overzicht van heb opgesteld in zeven pagina,s. I.v.m. mijn eerste voorspelling van eind 2019, herhaal ik dit even. DE MENSHEIDS… Lees verder »

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.