Nederland - 14 maart 2018 - Banksector
door REDACTIE BEURSBRINK

Imagovrees maakt banken voorzichtig over dividend

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel ING is de laatste tijd achtergebleven, onder andere omdat banken in de Benelux nog niet te veel dividend durven te beloven, uit vrees voor hun imago, wat een goed instapmoment biedt voor beleggers. Dat stelden analisten van Jefferies woensdag in een sectorrapport.

Het aandeel ING daalde sinds de kwartaalcijfers met 8,5 procent en bleef dit jaar tot nu toe 6,7 procent achter bij de Euro Stoxx. Het ongewijzigde koersdoel van Jefferies van 19,90 euro biedt hierdoor inmiddels een opwaarts potentieel van 40 procent, waarmee het aandeel een van de beste perspectieven biedt van banken in Frankrijk en de Benelux. Jefferies zit daarmee wel hoger dan de meeste analisten, die gemiddeld een koersdoel van 17,12 euro hebben.

Jefferies bespeurt teleurstelling bij beleggers over de uitspraken van Benelux-banken over kapitaalteruggave, nu de impact van de Basel 4-kapitaaleisen zich eindelijk heeft afgetekend. Volgens analist Maxence Le Gavello du Timat spreken banken liever over groei dan over superdividenden en inkoop van aandelen, omdat ze niet zo lang geleden zijn gered door de staat, en hun imago bij de autoriteiten en het publiek willen herstellen.

De recente ophef over de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging van ING-topman Hamers laat zien hoe gevoelig dit onderwerp nog steeds ligt voor de financiële sector en banken in het bijzonder, volgens Jefferies.

Een andere reden dat het aandeel achterbleef is dat ING op korte termijn nieuws verwacht over het juridische onderzoek naar witwassen en corruptie van de Nederlandse autoriteiten, met waarschijnlijk een boete voor de bank die de achtergrond van betrokken klanten niet goed genoeg zou hebben gecontroleerd. Jefferies acht een extra voorziening van 100 miljoen euro voldoende bovenop de bestaande pot voor claims van 365 miljoen euro.

Verder is er weinig nieuws op de agenda dat de koers in beweging kan zetten, wat een reden kan zijn dat beleggers het aandeel even laten voor wat het is.

De analist van Jefferies voorziet echter dat de investeringen van ING in 2017 zich zullen uitbetalen in synergievoordelen vanaf eind 2018 of begin 2019, met groei in de meeste divisies, die wordt ondersteund door de online-strategie. Jefferies is ook positiever geworden over zakenbankieren in Europa, met name vanwege aantrekkende vraag naar bedrijfsleningen in Zuid-Europa, waar ook ING van kan profiteren.

Jefferies herhaalde het koopadvies op ING, terwijl ook het Houden advies voor ABN AMRO en KBC bleef staan.

Het aandeel ING sloot dinsdag op 14,18 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.