Nederland - 12 november 2020 - Olie

IEA: “Vaccin zal problemen op oliemarkt niet meteen oplossen”

door SVEN VAN GASSE

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verlaagde donderdag haar prognose voor de wereldwijde vraag naar olie in 2020. De instelling verwacht niet dat het vooruitzicht van een Covid-19 vaccin de problemen op de oliemarkt op korte termijn zal oplossen.

In het meest recente maandrapport zei het IEA dat het nu verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar met 8,8 miljoen vaten per dag zal krimpen. Dit weerspiegelt een neerwaartse correctie van 0,4 miljoen vaten ten opzichte van de prognose van vorige maand.

De instelling paste haar vooruitzichten voor de korte termijn aan door de onstabiele gegevens en een heropleving van het aantal Covid-19 besmettingen in Europa en de Verenigde Staten.

Voor volgend jaar verwacht het IEA dat de wereldwijde vraag naar olie met 5,8 miljoen vaten per dag zal groeien, wat een opwaartse herziening is van 0,3 miljoen vaten.

Door het positieve vaccinnieuws van Pfizer en BioNTech noteren de olieprijzen al 3 opeenvolgende dagen in het groen. Er wordt gehoopt dat een veilig en effectief vaccin een einde kan maken aan de Covid-19 pandemie en aan de malaise op de oliemarkt. Op korte termijn zal dit waarschijnlijk nog niet het geval zijn.

Het IEA stelt:

Het is nog veel te vroeg om met zekerheid te zeggen wanneer het normale leven zich zal hervatten. Voorlopig verwachten we dus geen significante verbetering in de eerste helft van 2021.

OPEC+ vergadering

Op 1 december komt de OPEC+ samen om de volgende fase van het olieproductiebeleid te bespreken.

De OPEC+ had eerder dit jaar beslist om vanaf 1 mei historische productieverlagingen door te voeren. De productie werd verminderd met 9,7 miljoen vaten per dag. Vervolgens werd deze vermindering in augustus teruggeschroefd naar 7,7 miljoen vaten.

Aanvankelijk was de OPEC+ van plan om de productie in 2021 geleidelijk aan terug op te voeren. Door de heropleving van het Covid-19 virus, met lockdowns tot gevolg, in Europa en de Verenigde Staten ziet het ernaar uit dat de OPEC+ deze plannen enkele maanden zal uitstellen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.