Nederland - 25 februari 2022 - Energie

“Hoge olieprijs zal Amerikaans herstel niet doen ontsporen”

door SVEN VAN GASSE

De Russische invasie in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de olieprijzen tot boven de $100 zijn gestegen. Volgens economen zal deze hoge olieprijs er echter niet voor zorgen dat het herstel van de Amerikaanse economie zal ontsporen.

Economen voorspellen dat het Amerikaanse bruto binnenlands product, de breedste maatstaf voor de economische groei, hoogstens een paar tienden van groeipercentage zal verliezen. De economie groeit immers zeer sterk waardoor de Verenigde Staten de hogere prijzen zonder al te veel problemen zullen doorstaan.

Door de hoge olieprijzen zou de Federal Reserve mogelijk iets milder worden. De markten achten de kans van een renteverhoging van een halve procentpunt steeds hoger. Nu zou de centrale bank echter kunnen beslissen om de rente maar met een kwart procentpunt te verhogen, wat positief zou zijn voor de economie.

Geschiedenis

Het verwachte matige effect van hoge olieprijzen op de Amerikaanse economie, is echter niet altijd het geval geweest.

De oliepiek die volgde op het Arabisch olie-embargo in 1973 was een belangrijke oorzaak van de recessie 73-74. En door de invasie in Irak in Koeweit in augustus 1990 verdubbelde de olieprijs in de twee daaropvolgende maanden. Ook dit was een belangrijke factor in de recessie van 90-91. Feit is wel dat de Verenigde Staten toen veel meer afhankelijk waren van geïmporteerde olie dan nu.

Nu is de situatie immers anders. De Amerikaanse economie is verschoven van een productie-economie naar een diensteneconomie. Hierdoor is de hoeveelheid verbruikte energie per dollar BBP met ongeveer 60% gedaald ten opzichte van 1975.

De laatste keer dan olie aan $100 noteerde was in juli 2013 en de prijzen bleven iets meer dan een jaar op dit niveau. De Verenigde Staten vermeden toen een recessie. Het BBP werd negatief in 2014, maar dit werd toegeschreven aan vele andere factoren. De economie veerde daarna sterk op in het tweede kwartaal van 2014, ook al daalden de olieprijzen pas eind juli definitief onder de $100.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.