De afgelopen periode was het als belegger veel gemakkelijker om meer geld te verdienen wanneer je short in de markten zat, en dat geldt al helemaal voor de cryptomarkt. Toch is short gaan niet altijd even makkelijk, met name in crypto. Daarom hebben we voor jou verschillende manieren om short te gaan op crypto getest. In dit artikel word je voorzien van de 3 beste manieren.
Short gaan is het profiteren van dalende koersen.
De short opties in crypto die wij het beste vinden werken zijn bij Kraken, FTX en GMX. Dit zijn allemaal crypto handelsplatformen waar je perpetual futures kan verhandelen. Naar het Nederlands vertaalt: een niet-aflopend futurescontract. Hier lees je meer over wat futures zijn. De perpetual futures zijn handig omdat kan profiteren van koersstijging en koersdaling (oftewel short gaan).
Ook heb je met deze futures de mogelijkheid om met een hefboom te handelen. Zo’n hefboom vergroot je volatiliteit. Stel de koersen stijgen met 2% en je zit met een hefboom van 2 in de markt, dan zal jouw resultaat 4% zijn. Natuurlijk werkt dit naar boven en naar beneden, dus een hefboom brengt zeker meer risico met zich mee. Let dus op als je het gebruikt!
Daarnaast heb je voor iedere perpetual future positie onderpand nodig. Onderpand kan je in crypto leveren of in dollars of stablecoins (crypto dollars). Wij raden hier onderpand in (crypto) dollars aan omdat je onderpand zo stabiel is. Indien je crypto’s als BTC of ETH als onderpand aanhoudt, heb je een extra punt van zorg als de koersen hier hard bewegen.
Laten we snel naar de 3 beste crypto short manieren gaan…
De eerste manier is via Kraken. Dit is een centrale broker gevestigd in de Verenigde Staten. Van de 3 brokers in dit artikel wordt Kraken gezien als het minst gebruiksvriendelijk. Als tegenprestatie is het dan weer wel de meest veilig.
Om short te gaan via Kraken heb je ten eerste een account nodig en USD of een stablecoin als onderpand. Vervolgens op de Trade-pagina van Kraken moet je op het grafiek-icoontje rechtsboven in de zwarte balk klikken (hiervoor moet je wel ingelogd zijn).
Dit brengt je naar het geavanceerde tradingportaal van Kraken, dat er zo uitziet:
Links bovenin kan je je handelspaar kiezen en vervolgens kan je rechts in het groen-gemarkeerde menu je short-order invoeren.
Hiervoor moet je de ‘Sell’-tab selecteren zoals in de afbeelding. Hier bepaal je de leverage, funds en ordergrootte. Nu kan je de order bevestigen door twee keer op de verkoopknop te klikken.
Wanneer de order geplaatst is vind je hem onder het handelsmenu bij ‘positions’ terug, zoals onderaan op deze afbeelding:
Om de positie tenslotte te kunnen sluiten klik je op jouw order, en krijg je de volgende pop-up te zien:
Hier spreekt het eigenlijk voor zich. De enige knop die je hier namelijk nodig hebt is gewoon ‘Close Position’, en daarmee heb je jouw short-positie weer gesloten.
Een tweede manier is via FTX. Dit is ook een centrale broker die is opgericht door Sam-Bankman Fried. Hij staat bekend als de rijkste twintiger op aarde en heeft zelf een trading achtergrond. Het grootste pluspunt t.o.v. Kraken en GMX is dat FTX het grootste aanbod aan munten heeft.
Ook hier moet je eerst een account aanmaken, dat kan hier. Vervolgens word je gevraagd om je identiteit te verifiëren d.m.v. het invoeren van een aantal persoonlijke gegevens en het beantwoorden van een aantal vragen, anders kan je niet traden via FTX!
Wanneer je dit doorlopen hebt moet je eerst natuurlijk wat geld op je account storten. Hoe dit werkt is in de onderstaande korte video door FTX uitgelegd:
Zodra dit voltooid is kan je opzoek gaan naar de desbetreffende coin waar je een shortpositie op wilt. Deze kun je vinden via de Futures lijst bovenin de homepagina (in de Engelse versie staat er PERP), zie ook deze afbeelding:
Vervolgens zie je verschillende future opties. Wij raden dus aan de PERP-versies van de coins te gebruiken!
Wanneer je jouw gekozen coin hebt gevonden klik je erop en kom je in een overzichtspagina zoals deze van BTC-PERP:
Voor het maken van de trade heb je het handelsmenu nodig, dat rechts in het scherm te vinden is. Dat menu ziet er als volgt uit:
Selecteer de verkoop-optie. Hier kan je je order-type aanpassen en de leverage bepalen. Vervolgens voer je je ordergrootte in, klik je op sell en voilà je short-order is geplaatst!
Jouw gemaakte order is onderaan op de overzichtspagina van de coin terug te vinden. Dit was een van onze orders:
Wanneer je je positie weer wilt sluiten kan dat hier heel simpel via de knop ‘Markt Sluit’, die je vindt aan het einde van je order (zie afbeelding). Eenmaal gesloten krijg je onderstaande pop-up met je behaalde resultaat en is jouw trade afgerond.
De laatste manier is via GMX. Dit is een gedecentraliseerde broker. Bij GMX hoef je geen account aan te maken, want je handelt hier via je eigen crypto wallet zoals een MetaMask-wallet.
Een ander voordeel van GMX is dat de wicks in de grafiek veel minde hevig zijn dan bij de meeste handelsplatformen en daarom is de kans een stuk kleiner dat je positie wordt uitgestopt bij een liquiditeitsevent. Dat wil bij crypto nog wel eens voorkomen en is erg vervelend als je in een future positie zit. GMX maakt die wicks minder hevig, omdat het als prijsinput het gemiddelde pakt van verschillende andere crypto brokers.
Het eerste wat je bij GMX doet om een short-positie aan te maken is jouw wallet connecten. Als je via deze link naar GMX’s website gaat en connect, geniet je 5% korting op trades. Verbinden doe je door rechts bovenin op ‘Connect Wallet’ te klikken:
Let op! GMX werkt op verschillende crypto netwerken, namelijk Avalanche en Arbitrum. Wij werken via Arbitrum. Het is dan even zaak om in je Metamask wallet Arbitrum (of Avalanche) toe te voegen en te selecteren. Zie ook deze pagina om makkelijk gegevens van een nieuw netwerk in je Metamask wallet in te voeren.
Ook is het zaak dat je op de pagina van GMX het juiste netwerk rechtsboven in selecteert (waar in dit geval Avalanche staat).
Vervolgens klik je rechtsboven op ‘Trade’ en kom je in onderstaand overzicht terecht:
Hier zie je rechts het handelsmenu waar je jouw order kunt invoeren. Selecteer eerst de optie ‘Short’ en bepaal daarna de ordergrootte etc. om je order compleet te kunnen maken.
Als je dit hebt voltooid, vind je jouw order terug bij ‘posities’ zoals hier:
Je kan de positie op een normale manier ook weer sluiten via bovenstaande ‘close’ knop, waarmee je een pop-up krijgt met de optie om te sluiten.
Maar ondanks het feit dat GMX een decentrale broker is, kan je hier ook stop-loss orders invoeren.
Deze plaats je door op dezelfde ‘close’ button te drukken, en vervolgens bij de pop-up de ‘Trigger’-tab te selecteren. Je krijgt dan het volgende:
Je kan dan de prijs invoeren wanneer je positie verkocht moet worden.
——
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.