Europa - 22 september 2020 - Aandelen

Herstel voor AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdag hoger, na de forse verliezen op maandag. De AEX won rond de klok van elf uur 1,1 procent op 541,93 punten.

Ook in de rest van Europa stegen de beurzen, na de grootste verliesdag achter de rug te hebben in meer dan drie maanden. Beleggers maakten zich maandag zorgen over strengere economische restricties om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, hebben te maken met een sterke stijging van het aantal besmettingen. De Britse premier Boris Johnson zal naar verwachting aankondigen dat cafés om 10 uur ’s avonds dicht moeten en zal thuiswerken stimuleren.

“We verwachten een bescheiden en tijdelijke stap terug als gevolg van efficiëntere en doorgaans regionale restricties”, aldus hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg Bank. “Veel van deze maatregelen zullen bepaalde consumentenbestedingen harder raken dan andere”, aldus Schmieding, wijzend op onder meer de entertainment-industrie en toerisme. De econoom verwacht dat deze maatregelen tijdelijk het economische herstel zullen bemoeilijken, maar dat het herstel niet tot stilstand komt.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zal vandaag samen met minister van Financiën Steven Mnuchin voor de congrescommissie staan om te spreken over de nog grotendeels ongebruikte kredietfaciliteiten, maar het is niet uitgesloten dat Powell ook over andere zaken zal spreken. Voorafgaand zei Powell al dat de economische activiteit is toegenomen sinds het dieptepunt in het tweede kwartaal, toen een groot deel van de economie stilstond vanwege de coronacrisis. “Maar een stap vooruit zal er alleen zijn als iedereen ervan overtuigd is dat het weer veilig is om alles weer te doen zoals we voorafgaand aan de crisis deden”, aldus de voorzitter van de Fed.

Beleggers hebben vandaag verder oog voor cijfers over de bestaande Amerikaanse woningverkopen.

Vanochtend maakte het CBS al bekend dat Nederlandse huishoudens in juli in vergelijking met een jaar eerder 6,2 procent minder hebben uitgegeven. De uitgaven aan diensten waren in juli 14,9 procent lager dan een jaar eerder. Dat betreft vooral diensten als een bezoek aan restaurant, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer. Aan goederen werd juist meer gespendeerd. Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in september op maandbasis vrijwel niet veranderd.

De euro/dollar noteerde op 1,1742. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1767 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1768 op de borden. De olieprijzen stegen met 1,2 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Adyen aan kop met een koerwinst van 5,6 procent en ASMI won 4,0 procent. ASM Pacific Technology, waarin ASMI een belang heeft van ongeveer 25 procent, is in gesprek met investeerders om de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie van de beurs te halen, zo schreef persbureau Reuters dinsdagochtend op basis van bronnen.

ABN AMRO sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

In de AMX wonnen Signify en PostNL 2,4 tot 3,6 procent. Air France-KLM verloor juist 3,9 procent.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 2,2 procent. Alfen maakte bekend in Limburg en Noord-Brabant aan de slag te gaan voor Vattenfall voor de installatie van 4.000 laadpunten. Wereldhave won zelfs 3,7 procent. Aat van Herk vergrootte zijn belang in het vastgoedfonds fors van 15,04 naar 20,19 procent.

Beter Bed daalde 2,3 procent nadat uit een melding bij de AFM bleek dat Breedinvest het belang in het beddenbedrijf heeft afgemeld. Het belang stond op 4,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.