Europa - 16 oktober 2020 - Aandelen

Herstel voor AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend hoger en herstelde daarmee deels van de verliezen op donderdag. Rond de klok van half twaalf won de AEX 0,8 procent op 565,06 punten.

Beleggers blijven evenwel bezorgd over een stijging van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten en Europa en het effect daarvan op de economie. Ook beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx zag vanochtend terughoudendheid onder beleggers vanwege de huidige onzekerheden. “Zo vlak voor het weekend is het vaak bovendien niet het favoriete moment van veel beleggers om nieuwe posities in te nemen”, aldus Blekemolen.

Diverse Europese landen moesten deze week met restricties komen om de forse besmettingsgolf een halt te roepen. Zo mogen mensen uit verschillende huishoudens niet meer bij elkaar komen in Londen en is er een avondklok in Parijs. In Nederland zijn horecagelegenheden voor een periode van minstens twee weken gesloten.

“De nieuwe restricties bepalen het sentiment onder beleggers”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrader. “Er is geen gebrek aan slecht nieuws in de markt en het cijferseizoen lijkt hierdoor overschaduwd te worden”, aldus Aslam.

Desondanks ziet Aslam wel koopjesjagers in de markt actief.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees ook op de draai in het sentiment op Wall Street donderdagavond. De Amerikaanse beurzen sloten lager, maar lieten de laagste standen van de dag ver achter zich. Volgens Hewson had dit te maken met hernieuwde hoop op een steunpakket voorafgaand aan de presidentsverkiezingen. Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden stelden Democraten gerust door het belang van stimuleringsmaatregelen nogmaals te benadrukken.

“En president Trump meldde verder te willen gaan dan de 1.800 miljard dollar en probeerde terughoudende Republikeinse senatoren achter een deal met de Democraten te krijgen”, zo merkte investment manager Nathan Levy van ING bovendien op.

Mede door de opleving op Wall Street, zag Hewson de Europese beurzen vanochtend wat herstellen van de klappen op donderdag. “Maar dit maakt niet het verlies van een groot deel van de winsten van afgelopen weken goed.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1704. De olieprijzen koersten 0,7 procent lager.

Op de laatste handelsdag van de week is de bedrijfsagenda vandaag relatief matig gevuld. In Europa lieten voorlopige cijfers van Daimler zien dat de dip minder groot was dan gevreesd. Renault benadrukte dat het geen liquiditeitsproblemen heeft en wist in september de autoverkopen licht op te voeren.

Op het macro-economische vlak gaat de aandacht vandaag uit naar het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in oktober. Zojuist bleek de inflatie in de eurozone in september te zijn uitgekomen op 0,2 procent negatief.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gaf Galapagos 9,0 procent prijs op 107,15 euro. Een artrosestudie van Galapagos met Servier bleek niet succesvol. Zakenbank Jefferies schatte de kans op succes vooraf in op 20 procent. Een succesvolle studie zou volgens de zakenbank circa 5 euro waard geweest zijn. Een serie koersdoelverlagingen, waaronder van Credit Suisse, Degroof Petercam en UBS volgden op het teleurstellende nieuws van Galapagos.

Just Eat Takeaway zette de opmars in de nasleep van zijn cijferrapportage eerder deze week voort. De maaltijdbezorger won 3,1 procent. ArcelorMittal klom daarnaast 3,9 procent.

In de Midkap daalde Fugro met 2,6 procent verder. Donderdag daalde het aandeel al 11 procent nadat per ongeluk informatie over een mogelijk op handen zijnde aandelenemissie op de website van de bodemonderzoeker werd gepubliceerd.

Ook Air France-KLM zat met een verlies van 0,6 procent op 2,93 euro in de hoek waar de klappen vallen. Deutsche Bank zette vraagtekens bij onder meer de schuldpositie van de luchtvaartmaatschappij en verlaagde het koersdoel van 3,50 euro naar 2,10 euro.

Onder de kleinere aandelen won ICT Group 3,0 procent en Ajax verloor 2,7 procent.

Het lokaal genoteerde CM.com won 4,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.