Europa - 2 maart 2020 - Aandelen

Herstel AEX voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag na een dramatische week naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,8 procent.

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis maar liefst 12,6 procent lager naar 539,38 punten. Ten opzichte van de piek op 17 februari heeft de index nu krap 15 procent prijsgegeven.

Mondiaal drukten beleggers afgelopen week massaal de verkoopknop in uit angst voor de economische gevolgen van het coronavirus. De snelheid van de daling is historisch gezien vrijwel ongekend.

“Het coronavirus verspreidt zich buiten China, maar nog met relatief beperkte economische gevolgen. Dat is anders in China”, zei Director of Research Multi Asset Grethe Schepers van Fidelity International vrijdag voor de camera van ABM Financial News. “Het virus heeft voor schokgolven gezorgd in de Chinese economie. De gevolgen daarvan gaan we elders ook voelen”.

Vanochtend lieten de Aziatische beurzen evenwel herstel zien en de Shanghai Composite stijgt zelfs meer dan drie procent. Japan, Hong Kong en Seoel koersen krap een procent hoger, terwijl Sydney de dissonant is, met een verlies van 0,8 procent.

Aziatische beleggers kregen een duwtje in de rug van voorzitter Haruhiko Kuroda van de Japanse centrale bank.

De Bank of Japan zal “voldoende liquiditeit bieden en de stabiliteit op de financiële markten waarborgen door middel van passend ingrijpen op de markten en de aankoop van assets”, zo zei Kuroda.

Dit weekend bleken de officiële inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector in China in februari nog in een vrije val terecht te zijn gekomen. De productie daalde in China scherp, omdat veel bedrijven gesloten waren of op halve kracht werkten als gevolg van de restricties die werden opgelegd met het oog op het coronavirus. Maandagochtend bevestigde Markit de daling, terwijl ook in Japan de industrie kromp als gevolg van het coronavirus.

Econoom Zhengsheng Zhong van CEBM Group wees echter ook op het Chinese ondernemersvertrouwen, dat steeg. Bedrijven rekenen op een significant herstel als de virusuitbraak geleidelijk onder controle komt en in hoog tempo de verloren productie zal worden ingehaald.

Later vandaag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de industrie vrijgegeven.

Het aantal geïnfecteerden in China lijkt volgens overheidscijfers af te toppen, terwijl in Europa het aantal besmettingen juist scherp begint op te lopen. In Italië zijn er nu 1.694 besmettingen gemeld.

Wall Street beleefde vorige week de meest turbulente beursweek sinds de financiële crisis in 2008. Richting de slotbel wisten de indexen vrijdag wel deels te herstellen na een verklaring van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, waardoor het verlies voor de S&P 500 beperkt bleef tot 0,8 procent. Aanvankelijk daalde de index nog meer dan drie procent.

Volgens de centraal bankier blijft de Amerikaanse economie onderliggend sterk, maar vormt het coronavirus een risico voor de economische activiteit. Daarom houdt de Fed de ontwikkelingen rond de uitbraak en de impact ervan op de economische outlook nauwlettend in de gaten.

De centrale bank zal “gepast handelen om de economie te ondersteunen”, aldus Powell.

De olieprijs daalde vrijdag verder door de malaise rond het coronavirus. Op een settlement van 44,76 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,9 procent minder waard. Op weekbasis verloor de olieprijs zelfs zo’n 16 procent aan waarde. In de Aziatische handel vanochtend herstelt de future echter met ongeveer drie procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1044.

Bedrijfsnieuws

Reggeborgh heeft het overnamebod op VolkerWessels gestand gedaan.

Kaartenmaker AND International Publishers kan het niet winnen van giganten als Google en TomTom en kiest voortaan voor niches. Dit zegt CEO Thierry Jaccoud van AND in gesprek met het Financieele Dagblad.

DGB Group stelt de publicatie van de jaarcijfers over 2019 uit tot uiterlijk 30 juni 2020.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 0,8 procent op een slot van 2.954 punten. De Dow Jones index verloor 1,4 procent op 25.409 punten en de Nasdaq eindigde vrijwel vlak op 8.567 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.