Nederland - 24 april 2021
door STIJN

Hernieuwbare energie kan fossiele brandstoffen vervangen tegen 2050

Zonne- en windenergie zouden fossiele brandstoffen volledig kunnen vervangen om de wereld van energie te voorzien tegen het jaar 2050. Dat blijkt uit een rapport van de denktank Carbon Tracker. Ze verwachten ook dat, als zonne- en windenergie hun groei blijven verder zetten, fossiele brandstoffen uit de elektriciteitssector verdwijnen tussen 2030 en 2040.

De denktank Carbon Tracker is ervan overtuigd dat hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, fossiele brandstoffen volledig zouden kunnen vervangen tegen het jaar 2050. Uit hun rapport blijkt dat de huidige technologie al 6.700 Petawattuur (PWh) heeft gegenereerd. Dat is 100 meer dan de wereldwijde energieconsumptie in 2019.

Ondanks het potentieel om veel energie te winnen uit de natuur, werd slechts 0,7 Pwh gewonnen uit zonne-energie en 1,4 Pwh uit windenergie in het jaar 2019. Echter is de denktank ervan overtuigd dat dalende kosten de technologieën voor zonne- en windenergie exponentieel zullen doen laten groeien de komende jaren. Ze voorspellen een jaarlijkse groei van 15 procent.

Volgens het rapport was zonne-energie het afgelopen decennium met gemiddeld 39 procent per jaar gegroeid, bijna een verdubbeling van de capaciteit elke twee jaar. Ook de capaciteit van windenergie was gegroeid met 17 procent per jaar, dit allemaal dankzij verbeteringen zoals betere zonnepanelen en hogere turbines die de kosten helpen verlagen.

Mocht de transitie effectief bijzonder snel verlopen, dan gaan oliebedrijven en olie-exporterende landen snel moeten gaan omschakelen. Men verwacht dat de vraag naar olie dan hard zou gaan dalen met olieprijzen van 10 tot 20 dollar per vat tegen het jaar 2050.

Scepsis

Toch is er veel scepsis over een snelle transitie naar hernieuwbare energie. Sommige wetenschappers vermoeden zelfs dat het bijna onmogelijk is om de doelstelling van een maximale temperatuurverhoging van 1,5 graden te halen, één van de grote lijnen van het Klimaatakkoord.

En terwijl veel landen en bedrijven inspanningen doen om hun broeikasgassen te verminderen, zijn er ook landen en bedrijven die net extra inzetten op fossiele brandstoffen. Van de 60 grootste banken ter wereld hebben er 33 tussen 2016 en 2020 hun financiering voor de fossiele-brandstofsector verhoogd, volgens een CNBC-analyse van het Banking on Climate Chaos 2021-rapport.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.