Europa - 21 januari 2020 - Beursbrink

Heineken grootste daler op rood Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs levert dinsdag in. De AEX daalde 0,9 procent naar 608,71 punten.

De markten beginnen zich zorgen te maken over het nieuwe coronavirus in China, dat inmiddels al een paar doden heeft geëist en overdraagbaar is van mens op mens.

Tegen het einde van de week start in China de viering van het nieuwe jaar en dat gaat gepaard met veel reizigers en waarmee het coronavirus kan worden verspreid.

“In 2003 beïnvloedde de SARS-epidemie de koersen flink”, waarschuwde analist Corne van Zeijl van Actiam dinsdag.

Ook Rabobank waarschuwde dat het virus mogelijk de aandelenmarkten weet te vellen. Marktanalist Teeuwe Mevissen nuanceerde de uitbraak wel. Sars kostte in 2003 700 levens, terwijl in 2018 in China ruim een kwart miljoen mensen om het leven kwamen bij een verkeersongeluk.

“Een pandemie is natuurlijk altijd potentieel zeer gevaarlijk en buitengewoon onwenselijk, maar zolang het geen multiresistent ebolavirus is, snapt ondergetekende de huidige paniek op de markten niet”, schreef Mevissen aan klanten.

Verder merkte Mevissen op dat de lange rente onder druk staat. Vooral de Amerikaanse tienjaars staatsobligatie heeft het volgens de analist lastig.

Een meevaller was dat de Duitse ZEW index in januari harder steeg dan voorzien.

Ook bleken de Nederlandse huizenprijzen in december flink gestegen met 6,5 procent.

De euro/dollar handelde op 1,1107. Olie werd ruim een procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX wisten slechts vier aandelen het groen te vinden. Galapagos en Unibail stegen respectievelijk 1,0 en 0,5 procent.

De grootste daler was Heineken. Het aandeel leverde 4,4 procent in, vermoedelijk op berichtgeving dat de vraag naar bier in Vietnam onder druk is komen te staan door nieuwe regels ten aanzien van alcohol in het verkeer.

ArcelorMittal daalde 2,5 procent.

In de Midkap waren er ook maar twee stijgers, Corbion en GrandVision, met winsten van 0,7 en 0,1 procent.

Hier kwam het grootste verlies voor rekening van Intertrust met een daling van 2,3 procent. Air France-KLM verloor ook krap 2,3 procent. De luchtvaartmaatschappij zou volgens Reuters jagen op een belang van 49 procent in Malaysia Airlines.

In de AScX ging Pharming 1,3 procent hoger. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de EMA voor een nieuwe ruconestfabriek. Verder meldde dus een groter belang in Pharming.

Sif won 1,1 procent, maar Kiadis daalde 2,8 procent en Accsys 2,1 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel