Nederland - 30 juli 2018 - Europa

Heineken drukt AEX in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen, mede doordat de koers van bierbrouwer Heineken flink onder druk stond.

De AEX leverde maandag een half procent in en sloot af op 573,19 punten.

“Nu meer dan de helft van de bedrijven uit de S&P 500 Index hun kwartaalcijfers hebben gerapporteerd, maken de koersen even een pas op de plaats”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Volgens Wiersma presenteerde bijna 87 procent van de 263 bedrijven uit de S&P 500 beter dan verwacht op winstniveau. Ruim 73 procent kwam met beter dan verwachte omzetcijfers.

“Dat zijn erg sterke resultaten, vooral als je nagaat dat de winst met gemiddeld 24 procent is gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. Maar zoals ervaren beleggers weten, is goed soms niet goed genoeg en ligt teleurstelling op de loer. Kijk maar naar Facebook”, aldus Wiersma. Circa 120 miljard dollar aan beurswaarde ging in rook op na publicatie van de resultaten.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het vertrouwen van Nederlandse producenten in juli voor de tweede maand op rij is gedaald. Meer aandacht ging evenwel uit naar inflatiecijfers uit vooral Duitsland. Daar bleek het consumentenprijspeil iets minder hard gestegen.

“De inflatie loopt verder terug en de kerninflatie blijft laag”, constateerde econoom Carsten Brzeski van ING. Dat betekent volgens de econoom dat er weinig reden is om op een duurzame stijging van de onderliggende inflatie te rekenen.

De euro/dollar noteerde op 1,1713, tegenover 1,1660 voorbeurs.

Het belooft een drukke week te worden voor centrale bankiers, zo meldde het strategieteam van KBC. Woensdag is de Federal Reserve aan de beurt. “De recente communicatie was glashelder. Kans op rentestijging is geen 2 procent, maar voor de vergadering van 26 september is dat meer dan 80 procent! De aandacht zal gaan naar wat Powell zegt over de daarop volgende hikes.”

Ook de Bank of England is deze week aan zet, en volgens ING zullen de bankiers hier niet op hun handen blijven zitten. “Sommige recente cijfers lieten een gemengd beeld zien, maar in het geheel denken we dat de cijfers sinds het inflatierapport van mei de Bank of England voldoende vertrouwen geven dat de economie herstelt van het zwakke eerste kwartaal”, aldus ING.

“Maar reken niet op nog een [rente]verhoging in de komende tijd”, waarschuwden de economen.

De olieprijzen stegen maandag tot twee procent.

Stijgers en dalers

Het aandeel Heineken leverde maandag 5,3 procent in. De volumegroei van de brouwer was solide, oordeelde KBC Securities, maar dit gold niet voor de marges. De geconsolideerde biervolumes gingen de afgelopen zes maanden met 4,5 procent omhoog. Door de overname van de Braziliaanse tak van Kirin en wisselkoerseffecten verwacht Heineken lagere operationele winstmarges in de rest van het jaar. Volgens de brouwer zullen de marges nu met 20 basispunten dalen, in plaats van de beoogde groei van 25 punten. Jefferies waarschuwde dat de bijstelling van de operationele winstmarge zal leiden tot een lagere winst per aandeel in 2018 dan de 4,20 euro waarop analisten nu gemiddeld nog rekenen.

Verder verloor Altice 4,0 procent en KPN 2,0 procent. Altice kondigde de verkoop van zijn zendmasten in de Dominicaanse Republiek aan voor 170 miljoen dollar.

Daarentegen won Galapagos 1,2 procent en werd Signify 4,4 procent duurder. Signify begon vandaag met het al eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma ter waarde van 230 miljoen euro. Dit betreft ruim 7 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

In de Midcap was Air France-KLM koploper met een dagwinst van 1,7 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore werd 1,4 procent duurder en bodemonderzoeker Fugro won 1,6 procent. Beide bedrijven profiteerden vermoedelijk van de hogere olieprijs.

TomTom en Besi leverden respectievelijk 3,0 en 3,5 procent in.

Onder de kleinere aandelen ging ICT Group 4,5 procent hoger en won Sif een procent. Pharming en Nedap verloren 2,2 en 2,1 procent.

Het lokaal genoteerde New Sources Energy daalde ruim 26 procent.

Het Belgische Retail Estates, dat inmiddels een tweede notering op het Damrak heeft, won 2,3 procent. KBC noemde de vrijdagavond gepresenteerde kwartaalcijfers solide, net als de afgegeven outlook. Door nieuwe aankopen vorig boekjaar, zal de winst volgens analisten van KBC dit jaar ook daadwerkelijk flink stijgen.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen op verlies, wat vooral gold voor de Nasdaq die meer dan een procent daalde.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.