Europa - 10 september 2021 - Aandelen

Halfgeleiders trekken AEX in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten dankzij de steun van de chipspecialisten die het Damrak rijk is.

De AEX won 0,2 procent op 788,49 punten.

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben donderdagnacht met elkaar gesproken in een poging de onderlinge betrekkingen te verbeteren.

Het belletje volgde na enkele besprekingen tussen hooggeplaatste Amerikaanse en Chinese functionarissen.

Tijdens het telefoongesprek zouden enkele economische en andere zaken zijn besproken. Het Witte Huis sprak van “een brede strategische discussie”.

Het is de tweede keer dat Xi en Biden met elkaar spraken sinds de Amerikaanse president werd ingehuldigd.

De langetermijnvooruitzichten voor Chinese aandelen blijven goed, ondanks de huidige druk op de waarderingen, omdat internationale beleggers een afwachtende houding aannemen. Dit stellen analisten van Fidelity International.

“Beleggers in Chinese aandelen moeten oppassen dat ze een omslagpunt niet verwarren met een de-rating”, vinden zij.

Biden kondigde donderdag een nieuw actieplan aan om de oprukkende deltavariant van het coronavirus in te dammen. Hij neemt daarin een kritische houding aan tegenover Amerikanen die zich niet willen laten vaccineren.

De euro/dollar handelde op 1,1829. Volgende week kan het dan volgens valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO voor de dollar een belangrijke week worden. “Er worden dan belangrijke macro-economische cijfers gepubliceerd zoals de consumentenprijsinflatie en de detailhandelsverkopen. De uitkomst van deze cijfers zouden een nieuwe richting aan de dollar kunnen geven”, aldus Boele vrijdag.

Olie werd circa 2 procent duurder. De recente orkaan Ida zorgt er nog altijd voor dat de productie in de Golf van Mexico lager dan gebruikelijk is en dat geldt ook voor de raffinage. En dat zou de prijs van olie nog wel eens verder kunnen opdrijven, denkt marktanalist Carsten Fritsch van Commerzbank.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de halfgeleiderspecialisten aan de leiding. ASMI en Besi wonnen circa 4 procent en ASML 1,5 procent. ASMI kreeg vandaag van Bank of America een koersdoelverhoging van 390,0 naar 464,00 euro.

Aan de andere kant van de score stonden DSM en Unibail-Rodamco-Westfield met koersverliezen van 1,4 en 3,8 procent. ASR kreeg een koersdoelverhoging van Barclays met een herhaling van het koopadvies. ASR geldt als de favoriete verzekeraar van de Britse bank. Toch verloor het aandeel 1,4 procent.

In de AMX ging InPost 0,6 procent hoger. Barclays verhoogde het koersdoel met een euro naar 25 euro. Verder won alleen Alfen 0,3 procent.

Galapagos en Eurocommercial Properties daalden 2,8 en 3,3 procent.

Bij de smallcaps viel TomTom op met een koerswinst van 4,9 procent. De volumes waren vooral vanmiddag relatief hoog. Nieuws ontbrak evenwel. Avantium daalde 2,7 procent.

Bij de lokaal genoteerde aandelen was er nieuws over RoodMicrotec. Een Duits fonds is een juridische procedure tegen een Duitse dochteronderneming van RoodMicrotec gestart met betrekking tot een eeuwigdurende lening. Het aandeel daalde 2,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen iets in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.