True Value - 28 november 2019 - Beursbrink

Grote centrale banken houden kruit droog in 2020

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De centrale banken in de eurozone, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan zullen in 2020 vermoedelijk niet tornen aan hun huidige monetaire beleidsrentes. Dit stelde Fidelity International donderdag in een vooruitblik op komend jaar.

De geopolitieke risico’s die de mondiale economie in 2019 beïnvloeden, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, zijn afgezwakt en als deze fragiele kalmte doorzet in 2020, dan rekent Fidelity op een zachte landing voor de wereldeconomie. Die groeit komend jaar vermoedelijk met 3,1 procent.

De stimuleringsmaatregelen van centrale banken in combinatie met robuuste arbeidsmarkten en een sterk consumentenvertrouwen zullen voldoende zijn om een wereldwijde recessie te voorkomen. Ook de inflatie trekt vermoedelijk aan.

Alleen de Chinese centrale bank zal de economie willen blijven stimuleren met verdere verruimingsmaatregelen, voorspelt Fidelity. De groei in China vertraagt in 2020 vermoedelijk tot 5,9 procent.

Begrotingsbeleid centraal thema

Mits de VS en China erin slagen een gedeeltelijk handelsakkoord te sluiten, dan kan de Amerikaanse economie in 2020 groeien met 1,9 procent. President Donald Trump zal richting de verkiezingen vermoedelijk druk blijven zetten op de Federal Reserve om de rente te verlagen, maar de kans daarop is klein, gezien de staat van de economie en de aandelenmarkten die op recordhoogte staan, aldus Fidelity.

In de eurozone blijven de obligatierentes negatief, zelfs wanneer de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen zeer positief verlopen, vanwege de verruimingsgezinde Europese Centrale Bank. De economie in de muntunie groeit in het gunstigste geval met 1,4 procent in 2020. Escaleert de handelsoorlog, dan zal de focus meer komen te liggen op een stimulerend begrotingsbeleid, denkt Fidelity, iets waar de ECB al langer om roept.

Dit wordt in 2020 sowieso een belangrijk thema, voorspellen de analisten, omdat centrale banken weinig meer in het vat hebben om de groei te stimuleren.

Winstcijfers herstellen

Fidelity rekent er ook op dat de winstcijfers van bedrijven in 2020 herstellen na een vrijwel stabiel jaar in 2019. Er wordt voor komend jaar een gemiddelde winststijging verwacht van 8 procent.

Met het herstel van de economie, zijn het vooral de aandelen van bedrijven met een sterke balans en cyclische aandelen die kunnen profiteren. Bankaandelen zijn de uitzondering, vanwege het aanhoudend lage renteklimaat, aldus Fidelity.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws True Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit True Value

Reageer op dit artikel