Europa - 25 februari 2021 - Aandelen

Groene koersen in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 667,86 punten.

Opbeurende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Fed op woensdag deden de beurzen goed, aldus analisten van SEB. “Powell nam de zorgen over inflatie weg”, zo stelden zij.

Het belangrijkste voor de Fed is nu om de zwakke arbeidsmarkt aan te pakken, aldus SEB. “Powell ziet inflatie niet als een probleem of als reden om het monetaire beleid te verkrappen”, aldus de analisten. “Het positieve sentiment in de markt kan dan ook nog even aanhouden.”

“Er is een opluchting in de markt dat de rente en inflatie niet zo snel zullen oplopen als verwacht”, meent ook strateeg Shawn Snyder van Citi US Wealth Management.

Eerder in de week zorgde een angst hiervoor voor flinke koersverliezen, vooral bij techbedrijven. Volgens strateeg Jeff Buchbinder van LPL Financial is het geen verrassing dat beleggers links en rechts wat winst nemen. “We zagen dit al eerder in snel oplopende bullmarkten. Het is volledig te begrijpen dat beleggers even op adem willen kopen”, aldus de strateeg.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING voeden het geleidelijk heropenen van de economieën en de steun van overheden en centrale banken de hoop op een snel herstel van de bedrijfswinsten. Voor wereldwijde beursgenoteerde bedrijven wordt dit jaar een winstherstel verwacht van gemiddeld bijna 29 procent, na een daling van ruim 13 procent in 2020, aldus ING. “Dat laatste cijfer is de afgelopen weken flink naar boven bijgesteld op basis van de gepresenteerde kwartaal- en jaarcijfers. Nog niet zo lang geleden gingen analisten gemiddeld uit van een winstdaling van 20 procent in 2020. Dat blijkt dus erg mee te zijn gevallen”, aldus Wiersma.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2220. De olieprijzen stegen met 0,4 procent.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de raming voor de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen ArcelorMittal en ABN AMRO 2,2 tot 2,4 procent hoger. Adyen sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.

In de AMX won Air France-KLM 5,0 procent. Besi klom 2,2 procent, na een flinke koersdreun in de afgelopen dagen. FlowTraders leverde 0,9 procent in. Aalberts won 2,1 procent na cijfers en OCI 1,3 procent. Analisten stelden dat beide cijferpublicaties de verwachtingen overtroffen.

In de AScX won AMG na cijfers 3,7 procent. ING en Degroof Petercam bleken te spreken over de cijfers en Degroof verhoogde het koersdoel van 28,00 naar 31,00 euro bij handhaving van het Houden advies. ING handhaafde het koopadvies. Alfen klom 4,7 procent. Van Lanschot verloor 0,9 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned steeg 4,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.