Europa - 21 oktober 2019 - Aandelen

Groeitempo Heineken volgens analisten iets vertraagd

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Heineken is in het derde kwartaal blijven groeien, al voorzien de analisten wel dat het tempo iets is teruggelopen. Dit bleek uit een consensus die werd vrijgegeven in aanloop naar de kwartaalupdate van de Amsterdamse brouwer.

De volumes zijn volgens de analisten autonoom met 2,3 procent gestegen. Daarmee zou de groei wat vertraagd zijn ten opzichte van de eerste jaarhelft, toen de volumes nog met 3,1 procent stegen. In het derde kwartaal van 2018 was er zelfs een toename van 4,6 procent.

Analisten van Jefferies zijn iets optimistischer dan de consensus en rekenen op 2,5 procent. Hoewel zij per saldo iets voorzichtiger zijn over de Amerika’s en Europa dan hun collega’s, hebben zij juist meer vertrouwen in de prestaties van de groeiregio’s Afrika en Azië.

De analisten verwachten per saldo verder dat Heineken vast zal houden aan de eerder afgegeven outlook voor 2019.

De omzet zal volgens de brouwer “superieur” groeien dankzij volume- en prijsstijging en met dank aan premiumisation.

De inkoop- en transportkosten per hectoliter stijgen vermoedelijk met zo’n 5 procent en ook de operationele winst zal op autonome basis met circa 5 procent toenemen.

Dat Heineken besloot de outlook te handhaven, is omdat het de kosten iets ziet teruglopen. Doordat in de eerste jaarhelft wat meer kosten dan voorzien zijn genomen, kan dit in de tweede helft meevallen.

Daarbij zouden de prijsverhogingen die Heineken wel wist door te voeren ook een meewind in de laatste zes maanden van het jaar moeten zijn.

Over Azië was CEO Jean-Francois van Boxmeer in het afgelopen halfjaar goed te spreken, zo zei hij na de halfjaarcijfers tegen ABM Financial News. Vietnam draaide goed en bijvoorbeeld Indonesië liet een mooi herstel zien.

In Mexico staat de economie “wat meer onder druk”, en dat vertaalt zich ook in de vraag naar bier, lichtte Van Boxmeer toe.

Ook stelde brouwer Modelo zich “iets agressiever” op en is het contact met Oxxo aangepast.

Heineken verliest geleidelijk de exclusieve positie bij Oxxo en dat betekent “wat verlies van marktaandeel”. Dit gebeurt echter in eerste instantie in een regio waar de marge ook aan de dunne kant is.

Van Boxmeer denkt het aflopende contract met een groeiende markt te kunnen opvangen, helemaal omdat het merk Heineken goed groeit. En op Heineken zit juist een stevigere marge, legde Van Boxmeer drie maanden terug uit.

Consensus

De analistenconsensus wijst voor 2019 op een groei van de biervolumes met 3,0 procent, na 4,2 procent stijging in 2018.

Dit zal volgens de analisten een omzet opleveren van 23,9 miljard euro, een autonome groei van 5,3 procent. De operationele winst loopt naar verwachting met 4 procent op.

Heineken opent woensdag de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel