De goudprijzen wisten even boven de 1.800 dollar te stijgen begin deze week. De reden hiervoor heeft te maken met de zwakkere dollar en de zorgen omtrent de delta variant. Beleggers en investeerders maken zich zorgen over het herstel van de wereldeconomie vermits meer landen opnieuw strengere coronamaatregelen in het leven roepen.
De handelsweek begon positief voor goud, met een stijging tot boven 1.800 dollar lijkt het sentiment zich te keren. Echter daalde het gele edelmetaal woensdag en donderdag opnieuw tot onder dit niveau. Er zijn tegenwoordig een aantal factoren die de goudprijs hoger duwen.
Enerzijds is er de Amerikaanse dollar die opnieuw aan het verzwakken is tegenover andere valuta. Jigar Trivedi, grondstoffenanalist bij Anand Rathi Shares, verwacht dat de dollar nog een tijdje zwak zal blijven omdat de Federal Reserve geen duidelijkheid schept over hun monetair beleid.
I don’t think Powell will give a clear timeline for stimulus withdrawals. So the dollar will fall and gold could rise beyond $1,800.
Dat heeft te maken met de onzekerheid inzake het herstel van de wereldeconomie. Door de opmars van de delta variant wordt het momentum gebroken. In Japan zijn de fabrieksactiviteiten opnieuw gedaald omwille van een stijging van het aantal besmettingen met de delta variant. Een ommekeer, of het normaliseren van het monetaire beleid lijkt hierdoor minder gunstig.
Warren Patterson, analist bij ING, zei dat de delta variant voor spanning zorgt bij centrale banken. Mocht deze variant er niet zijn geweest, was er wellicht veel eerder sprake geweest van het normaliseren van de stimuleringsmaatregelen. Echter nu ziet de situatie er anders uit.
The Delta variant is throwing sort of a spanner into the works on how likely and how soon we could see a tapering announcement.
Er zijn zelfs bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank, die voorstander zijn om de stimulering af te bouwen, die nu beweren dat het beter is om de kat uit de boom te kijken.
Het gele edelmetaal wordt hierdoor aantrekkelijker voor beleggers en investeerders gezien het nog altijd dienst doet als ‘safe haven’. In tijden van onzekerheid grijpt men graag terug naar een ‘asset’ die waardevast is en ook nog eens een goede ‘hedge’ is tegen de stijgende inflatie.
Bronnen: Mining.com
Foto: HippoPX
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.