Nederland - 14 september 2022 - Beursbrink

Goldman Sachs: ‘Europa heeft gasprobleem opgelost’

door STIJN

Het zou een lastige en dure winter worden in Europa. Maar volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft Europa het probleem omtrent de Russische gastoevoer succesvol aangepakt. Ze voorspellen dat de gasprijs tijdens de wintermaanden zal halveren dankzij doelgerichte maatregelen, zoals overwinsten herverdelen en het aanvullen van de reserves. 

De gasprijzen zijn de afgelopen maanden ontzettend hard gestegen en dat heeft de Europese Commissie aangezet om stappen te ondernemen. Vooral ook omdat Russisch president Poetin heeft gedreigd de gastoevoer deze winter af te sluiten wat de druk op de gasmarkt verhoogt. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne, is de gasprijs gestegen met 400 procent.

Europese landen hebben hun reserves ondertussen aangevuld, net voordat Gazprom had beslist de leveringen te verminderen. Deze ‘rush’ op voorraden heeft de gasprijs hard doen stijgen, maar dat zou de komende weken moeten gaan normaliseren. Goldman Sachs voorspelt dat de prijzen gaan dalen van 215 euro per megawattuur naar 95 tot 100 euro per megawattuur.

This is the puzzle Europe has successfully solved for the past year, with a combination of gas demand destruction within Europe and across [liquified natural gas] buyers elsewhere in the world, resulting in above-average inventory builds.

Maatregelen

De analisten van de zakenbank schatten dat de voorraden voor 90 procent gevuld zullen zijn tegen eind oktober. Overheden hopen op deze manier een buffer te creëren die hen in staat stelt de winter door te komen. Een prijzenplafond op Russisch gas komt er wellicht niet. De Europese Unie gaat echter iets doen aan de overwinsten die energiebedrijven boeken.

De Europes Commissie wil dat de hoge winsten van olie-, steenkool- en gasbedrijven terugvloeien richting consumenten en bedrijven. Op alle winsten hoger dan 20 procent van de gemiddelde winsten van de voorbije drie jaar, wordt een solidariteitsbijdrage van 33 procent gevraagd. Dit geld kan dan gebruikt worden om de torenhoge energierekening te verlichten.

Bronnen: Alex Lawson – The Guardian

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.