Nederland - 7 januari 2020 - Beursblik

Goldman Sachs: “Deze olierally blijft niet duren”

door STIJN

Hoewel de olieprijzen hun ‘seven-month high’ hebben bereikt door de verhoogde spanningen in het Midden-Oosten, vermoedt Goldman Sachs niet dat de rally oliemarkt zal blijven duren. Analisten van de zakenbank beweren dat het belangrijk is dat de globale olievoorraden slinken om een rally in stand te kunnen houden, want vraag en aanbod primeren bij olie.

Wat doen de olieprijzen het goed de laatste dagen, uiteraard ‘dankzij’ de verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran. Sinds de drone-aanval op een Iraans konvooi, zijn de olieprijzen fors gestegen waarbij de 70 dollar per vat werd bereikt voor Brent.

De rally die olie er heeft opzitten, is volgens Goldman Sachs niet duurzaam. De huidige stijging heeft te maken met angst, risico’s en onzekerheden maar daar draait het volgens de analisten van Goldman Sachs niet om. Het zijn de vraag en aanbod die de echte prijzen bepalen.

Ze beweren dat de rally alleen in stand gehouden kan worden als ook de olievoorraden slinken. Daarenboven zijn ze van mening dat het beter is om nu goud te kopen gezien de verhoogde geopolitieke risico’s. Daar is het gele edelmetaal een betere belegging voor.

Escalatie

De escalatie in het Midden-Oosten is hevig, Iran heeft laten weten wraak te willen nemen op verschillende mogelijke manieren. De Amerikanen reageerden daarop door te zeggen dat, bij eender welke aanval op een persoon of ander doelwit, ze snel en hard zullen terugslaan.

Het is een woelige periode voor olie, aandelen en goud. Voor de ene positief, voor de andere minder positief. Experts verwachten dat de escalatie zeker nog een maand zal blijven aanslepen, maar dat de gemoederen daarna zullen bedaren en terugkeren naar de ‘normale’ situatie.

Bronnen: Oilprice

Foto: Publicdomainpictures

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.