Nederland - 28 februari 2023 - Olie
door SVEN VAN GASSE

Goed moment om extra Shell aandelen bij te kopen?

Vorige week maakte oliebedrijf Shell haar resultaten voor 2022 bekend. Deze waren de beste ooit in het 115 jarige bestaan van het bedrijf. Sindsdien heeft het aandeel van het bedrijf echter amper bewogen. Is het nu een goed moment om het aandeel te kopen?

Shell maakte bekend dat het in 2022 een recordwinst van $39,9 miljard boekte. Dit was de grootste winst voor het bedrijf ooit, wat het te danken heeft aan de forse stijging van de olie- en gasprijzen door de Russische invasie in Oekraïne.

In dit artikel bespreken we of Shell een goede aanvulling kan zijn voor je portefeuille volgens analisten van Motley Fool.

728x90

Hoe reageerde de markt op de kwartaalcijfers van Shell?

Hier volgt een korte opsomming van de belangrijkste financiële cijfers uit het jaarrapport:

  • Winst: $39,9 miljard
  • Inkoopprogramma van $4 miljard
  • Dividendverhoging van 15%

Ondanks de recordcijfers werden deze resultaten niet positief onthaald door beleggers. De dag na het bekendmaken van de resultaten, daalde het aandeel van Shell met zo’n 1% terwijl de meeste aandelen van de FTSE 100 een stijging lieten zien. Desondanks kan het aandeel in het afgelopen jaar nog steeds een mooie stijging laten zien, zoals de onderstaande grafiek illustreert.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De waarde van een aandeel wordt door analisten vaak berekend door de discounted cashflow (DCF). DCF is een waarderingsmethode waarbij de waarde van een belegging wordt geraamd aan de hand van de verwachte toekomstige kasstromen.

In de afgelopen 12 maanden is de koers van het Shell-aandeel met meer dan 20% gestegen. Maar ondanks de recordwinst is de koers slechts 9% hoger dan 5 jaar geleden.

Dit weerspiegelt vermoedelijk de opvatting dat de winsten in de nabije toekomst hoog zullen blijven, maar niet zo hoog als nu. Dit is een zeer plausibel scenario, gezien de daling van de olie- en gasprijzen in de afgelopen maanden.

Berg cash geld

Op het einde van vorig jaar maakte Shell bekend dat het op een berg cash van meer dan $40 miljard zit. Het bedrijf heeft zoveel reserve dat de bestuurders voor het laatste kwartaal van 2022 een verhoging van het dividend met 15% hebben aangekondigd. Dit brengt de totale uitbetaling voor het jaar op $1,04. Dit impliceert een dividendrendement van 3,75% wat iets lager is dan de 4% van de FTSE-index.

In 2022 gebruikte Shell een deel van deze cash om een aandeleninkoopprogramma te starten. Het bedrijf kocht meer dan £11 miljard van haar eigen aandelen terug. Ook in 2023 zal Shell eigen aandelen inkopen. Het inkoopprogramma is met $4 miljard wel aanzienlijk kleiner dan vorig jaar.

Conclusie

Shell is één van de bekendste oliebedrijven ter wereld en beschikt over een zeer sterke naam. Het jaar 2022 was echter uitzonderlijk goed en het is verre van een garantie dat dit de komende jaren ook zo zal zijn. De olieprijzen zijn sinds hun hoogtepunt in maart 2022 met zo’n 35% gedaald.

De torenhoge winsten van afgelopen jaar, zullen dus waarschijnlijk niet elk jaar overtroffen worden. Desondanks kan Shell nog steeds een mooie toevoeging zijn in een beleggingsportefeuille. Shell staat immers bekend als een trouwe dividendbetaler, waardoor beleggers kunnen genieten van een mooie jaarlijkse winstuitkering.

— Alles weten over hoe je aandelen koopt? Bekijk het in deze handleiding. —

Bron: Motley Fool
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.