Nederland - 29 december 2022 - Beursbrink
door STIJN

Gasprijzen naar niveau van vóór oorlog

In de maanden augustus en september dit jaar zag de situatie op de gasmarkt er angstaanjagend uit. De prijzen waren namelijk gestegen naar 300 – 340 euro per MWh, een stijging van 250 tot 290 procent ten opzichte van de prijzen van vóór de oorlog in Oekraine. Ondertussen, dankzij maatregelen van de Europese Unie, noteert de gasprijs terug op een normaal niveau.

Europeanen kunnen gerust ademhalen en hoeven voorlopig niet te vrezen voor torenhoge energiefacturen. De gasprijs is namelijk opnieuw gedaald tot onder het niveau van vóór de oorlog in Oekraine tot 80 – 85 euro per MWh. Dat was enkele maanden geleden helemaal anders, toen bedroeg de prijs tot wel 340 euro per MWh. Haast onbetaalbaar voor de meeste gezinnen.

Dankzij enkele maatregelen van de EU, kan de prijs voor gas gedrukt worden. De gasvoorraden zijn aangevuld en er is een prijsplafond voor Russische olie en gas. Wat ook een bijdrage heeft, is de voorlopig zachte winter met temperaturen ver boven 0. Het is ook opvallend dat er in de Europese Unie een pak minder gas wordt verbruikt, gemiddeld zo een 20 procent.

Maatregelen

Goldman Sachs had in november reeds voorspeld dat de Europese gasprijzen sterk zouden gaan dalen als gevolg van de inspanningen en maatregelen. De huidige daling heeft een aardige impact op de Europese economie.

As a rule of thumb, a rise or fall in gas prices by €100 per MWh changes the gas bill of the euro zone economy — at 2021 gas consumption — by an amount equal to almost 3% of GDP once households and consumers have to bear the full costs of the change in gas prices.

In welke richting de gasprijzen zullen evolueren, is moeilijk te voorspellen. In ieder geval lijken de maatregelen te werken en zullen ze de komende maanden van kracht blijven om de energieprijzen te drukken. Zelfs nu het winter is, slagen Europese landen er in om hun voorraden verder aan te vullen.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Pxfuel

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.