Nederland - 15 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Gas zal nog lang noodzakelijk zijn’

De ministers van Energie van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gezegd dat de energieprijzen aan het dalen zijn door de milde winter in Europa. Maar ze benadrukken dat de volatiliteit op de markt zal blijven aanhouden en dat gas nog voor een lange tijd een grote rol zal spelen.

De wereld zal nog een lange tijd gas nodig gaan hebben en het zal ook noodzakelijk zijn dat men blijft investeren. De minister van Energie van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten benadrukken dat dit nodig is om ervoor te zorgen dat het aanbod op punt blijft en dat de prijzen betaalbaar blijven.

Saad al-Kaabi, Qatarese minister van Energie, benadrukte dat de gasprijzen zijn gedaald door de milde winter in Europa. Maar dat er mogelijks wel problemen op de markt zullen komen als de volgende winters wel hard zullen zijn. Hij waarschuwt voor blijvende volatiliteit op de gasmarkt.

The issue is what’s going to happen when they (Europe) want to replenish their storages this coming year and the next year.

Strategie

Het feit dat Europa geen Russisch gas meer importeert, creeërt kans voor Qatar en de VAE. Beide minsters zeiden dat ze zich nu meer focussen op de gasmarkt omdat Europa op zoek is naar andere gaslevenciers. Ze voorspellen wel dat Russisch gas ooit zal terugvloeien naar Europa, maar dan moet er eerst een oplossing zijn voor vrede in Oekraïne.

The whole world needs to think of resources and how to enable companies to produce more gas to make it available and affordable.

Minister van Energie van de VAE Suhail al-Mazrouei zei echter dat de strategie van sommige landen voor problemen zorgt. Er is vaak twijfel en onzekerheid inzake de transitie naar hernieuwbare energie waardoor landen met moeite contracten voor lange termijn kunnen afsluiten. Dit maakt het voor energiebedrijven moeilijk op vlak van hun productieplannen.

Eén ding is zeker, ondanks de transitie naar hernieuwbare energie, zal gas nog voor een lange tijd broodnodig zijn om de wereld van energie te voorzien.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Pxfuel

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.