Nederland - 3 september 2020 - Economie

Frankrijk lanceert stimuleringsplan van €100 miljard

door SVEN VAN GASSE

Frankrijk heeft €100 miljard klaar om haar economie te ondersteunen en uit een van de ergste economische crises ooit te loodsen. Het stimuleringsplan zal een vervolg zijn van het eerdere plan maar dan wel met een groenere tint.

De €100 miljard is gelijk aan 4% van het bruto binnenlandse product van Frankrijk. Dit betekent dat het land verhoudingsgewijs meer overheidsgeld in de gehavende economie stopt dan elk ander groot Europees land.

Het tweejarig pakket is gericht op het ondersteunen van de groei van bedrijven. Er wordt €35 miljard uitgetrokken om de economie competitiever te maken en €30 miljard om een groener energiebeleid te bevorderen.

De rest van het pakket zal aangewend worden om banen, opleidingen en bredere sociale initiatieven te ondersteunen, met als doel om volgend jaar minstens 160 000 jobs te creëren.

Premier Jean Castex stelt:

Economisch en sociaal is het beter om de begroting tijdelijk te verstoren om te investeren, de economie te herbewapenen en vooruit te komen in plaats van weg te zakken in bezuinigingen en het menselijk drama te laten exploderen.

Economie vergroenen

De nieuwe investeringen zijn gericht op de industrie, bouw en transport die allemaal zwaar te lijden hebben gehad onder de uiterst strenge lockdown die Frankrijk oplegde.

Een ander groot deel van de nieuwe investeringen is bedoeld om de overgang van fossiele brandstoffen naar groene energie te bespoedigen.

Hiernaast zal ongeveer €6 miljard bestemd zijn voor het beter isoleren van openbare gebouwen en woningen.

Ook de waterstofindustrie, die wordt gebruikt om energie op te slaan en te transporteren die door windturbines en zonnepanelen zijn opgewekt, krijgt over twee jaar €2 miljard.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.