Europa - 3 februari 2020 - Beursbrink

Focus bij kwartaalcijfers Wereldhave op strategie-update

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Wereldhave zal vrijdag voorbeurs over 2019 waarschijnlijk een lager direct resultaat rapporteren, maar de aandacht zal met name uitgaan naar de strategie-update van de nieuwe CEO Matthijs Storm. Dit is de verwachting van vooraf door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

Het vastgoedfonds zal vrijdag naar verwachting van de analisten een direct resultaat rapporteren, dat binnen de door het vastgoedfonds zelf afgegeven bandbreedte van 2,75 tot 2,80 euro per aandeel ligt. Eerder ging het vastgoedfonds nog uit van een bandbreedte van 2,75 tot 2,85 euro, maar dit werd bij de halfjaarcijfers losgelaten.

Zo rekent UBS op een direct resultaat van 2,78 euro per aandeel. In 2018 boekte Wereldhave nog een direct resultaat van 3,33 euro per aandeel.

Waar de analisten het unaniem over eens zijn is dat de focus tijdens de rapportage met name uit zal gaan naar de presentatie van het strategisch plan van aanpak van de nieuwe CEO Matthijs Storm. Analist Nico Inberg van IEX vraagt zich onder andere af wat er in de toekomst met het dividend, momenteel op 2,52 euro per aandeel, gaat gebeuren, wat de visie van de topman is op de toekomst van het winkelvastgoed en hoe hij de enorme onderwaardering uit het aandeel denkt te krijgen.

“Het sentiment is extreem negatief waardoor het moeilijk is te denken dat het ook een keer omhoog kan. Ik zie echter weinig ruimte meer omlaag en als Storm ook maar een sprankje hoop, beleving of optimisme kan bieden, kan de wereld er heel anders uitzien”, zei Inberg in aanloop naar de update van Wereldhave.

De analist van IEX wijt de teloorgang van winkelvastgoedfondsen als Wereldhave aan online retailreuzen als Amazon. “Amazon sloopt de volledige retailsector en we doen er allemaal aan mee: online is namelijk gewoon makkelijker en vooral goedkoper”, lichtte hij toe.

De blootstelling van Wereldhave aan de retailsector is ook voor de analisten van Goldman Sachs reden om een verkoopadvies voor het aandeel te hanteren. Aanhoudende faillissementen van bekende warenhuizen en ketens leveren een probleem op voor het vastgoedfonds, betogen de analisten van de Amerikaanse zakenbank.

Mogelijke uitkomsten van de strategische update zijn volgens de analisten van UBS een verlaging van het dividend, de verkoop van panden om schulden te kunnen aflossen of om eigen aandelen in te kopen, het vertrek van het vastgoedfonds uit Frankrijk en de uitgifte van nieuwe aandelen. Die laatste twee, een vertrek uit Frankrijk of een uitgifte, noemt de zakenbank de meer radicale stappen. UBS hanteert voor Wereldhave een koersdoel van 14,00 euro met een verkoopadvies.

Goldman Sachs noemt het dividend van Wereldhave ook hoog, “zeker als het bedrijf moet investeren in zijn winkelcentra en zich opnieuw moet positioneren na een wisseling van de wacht”. Dit laatste kan flinke investeringen vereisen, waarschuwde de zakenbank, vooruitlopend op de nieuwe plannen van Storm.

Het aandeel Wereldhave noteerde maandag op een groen Damrak 1,3 procent hoger op 16,28 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.