Nederland - 7 juni 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Financials in trek op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De koersenborden in Amsterdam kleurden woensdagochtend na een voorzichtige opening mooi groen. De AEX index noteerde richting het eind van de ochtend 0,5 procent hoger op 524,50 punten. De AMX steeg 0,4 procent en de AScX steeg 0,3 procent.

Beleggers wachten vooral op Super Thursday, met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, de Britse parlementsverkiezingen en de hoorzitting van oud FBI-directeur James Comey voor een onafhankelijke Senaatscommissie.

“De komende dagen worden spannend wat betreft het positieve sentiment op de aandelenbeurzen. Een aantal factoren kunnen het feestje gaan verpesten maar feit blijft, a bull market climbs a wall of worry”, aldus de beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Australische economie in het eerste kwartaal licht is gegroeid. Het bruto binnenlands product steeg met 0,3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. De Duitse fabrieksorders zijn in april op zowel maand- als jaarbasis flink gedaald. Ten opzichte van maart, toen de orders nog stegen, daalden de fabrieksorders met 2,1 procent.

Verder steeg de Spaanse industriële productie fractioneel in april en daalden de Italiaanse detailhandelsverkopen in dezelfde maand. De OESO kwam met nieuwe groeiramingen waarbij de verwachte mondiale groei voor dit jaar opwaarts werd bijgesteld van 3,3 naar 3,5 procent. Verder riep de Parijse denktank de ECB op om volgend jaar een begin te maken met het terugschroeven van de huidige stimuleringsmaatregelen.

Olie werd vanochtend goedkoper. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 47,89 dollar. Vanmiddag verschijnt het wekelijkse olievoorradenrapport vanuit Amerika, wat mogelijk van invloed is voor de olieprijs. “Vorige week lieten deze een flinke afname zien, maar dit leidde uiteindelijk niet tot een blijvende prijsverhoging van olie. Gisteravond liet het private API rapport een afname van de voorraden ruwe olie zien, maar juist een toename van de benzinevoorraden”, merkte marktanalist Ron van der Does van IG op.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1268. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1278 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1270 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Qua bedrijfsnieuws was het vanochtend redelijk rustig. In de Amsterdamse hoofdgraadmeter gingen de meeste fondsen hoger, onder aanvoering van Altice, dat 2,0 procent steeg. Financiële waarden lagen er ook goed bij nadat bekend werd dat Banco Santander zijn kleinere rivaal Banco Popular overneemt. ING Groep won 1,4 procent, terwijl ABN AMRO 1,5 procent steeg.

Fitch Ratings handhaafde de rating, van AA-, en negatieve outlook op Royal Dutch Shell. Volgens analisten van de Amerikaanse kredietbeoordelaar boekte de Brits-Nederlandse oliereus in de tweede helft van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 betere resultaten en “significante” vooruitgang met het desinvesteringsprogramma, maar blijven er risico’s, zoals de tegenvallende ontwikkeling van de olieprijzen. Het aandeel Royal Dutch Shell steeg 0,9 procent.

Unilever kreeg van UBS een koersdoelverhoging van 48,00 naar 52,50 euro, waarbij de analisten hun ramingen voor de aangepaste winst per aandeel opwaarts bijstelden naar aanleiding van de strategische update van het Brits-Nederlandse concern. Het advies handhaafden de analisten van de Zwitserse bank evenwel op Neutraal op basis van de huidige waardering van het aandeel. Unilever noteerde richting het eind 0,2 procent in de plus.

In de AMX stond Corbion bovenaan met een winst van 2,7 procent en steeg Philips Lighting 1,2 procent. De verliezen bleven beperkt tot onder een procent. Air France-KLM droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn en verloor 0,8 procent.

Onder de kleinere fondsen in de AScX was Advanced Metallurgical Group de sterkste stijger. De beurswaarde steeg met 5,5 procent. De verliezen waren net als in de andere indexen redelijk beperkt. Takeaway.com leverde 1,1 procent in en was daarmee de grootste daler.

Van Lanschot Kempen maakte bekend de klantrelaties en werknemers over te hebben genomen van de wealth managementactiviteiten van UBS in Nederland met circa 2,6 miljard euro beheerd vermogen. Voor de overname wordt een initiële prijs van 28 miljoen euro betaald, maar dit bedrag kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het definitieve bedrag aan beheerd vermogen dat overkomt naar Van Lanschot Kempen. ING sprak in een analistenrapport van een logische overname met mogelijk hoge synergievoordelen. Het aandeel Van Lanschot Kempen steeg 2,2 procent.

Basic-Fit maakte bekend 55.000 eigen aandelen terug te kopen om het verwaterende effect van zijn beloningsprogramma voor personeel tegen te gaan. Dit zogenoemde retentieprogramma had op basis van de slotkoers van het aandeel op 6 juni een totale omvang van 0,9 miljoen euro. Het aandeel Basic-Fit steeg woensdag 0,1 procent.

Bij de lokale fondsen steeg Value8 1,7 procent en verloor Phelix, het voormalige Inverko, 6,3 procent.

De Verenigde Nederlandse Compagnie meldde dat het een niet bindend bod heeft uitgebracht op een nieuwe onderneming. Hierbij werden de naam van het bedrijf en de overnameprijs niet genoemd. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink.

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.