Europa - 20 november 2019 - Aandelen

Financials onder druk op rood Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagmiddag lager. Rond de klok van half elf verloor de AEX 0,6 procent op 593,05 punten.

“Beleggers zijn even niet bereid om risico’s te nemen en vluchten naar obligaties”, constateerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. “De rentes dalen wat en dat leidt ertoe dat vanochtend vooral financials onder druk staan.”

Schutte zag de volatiliteit wat oplopen, al zijn de volumes op de beurzen volgens hem beperkt. De beleggingsadviseur wees op waarschuwingen van de Amerikaanse president Donald Trump aan het adres van China. Trump heeft gedreigd met hogere Amerikaanse importheffingen op goederen, tenzij Beijing een handelsovereenkomst sluit met Washington.

“De bekende sectoren krijgen hierdoor een klap op de beurs”, aldus Schutte, onder meer wijzend op cyclische aandelen en energiefondsen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING wachten beleggers nu ook vooral op nieuwe ontwikkelingen in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. “Wij gaan ervan uit dat er voor het einde van het jaar een fase 1-deal wordt gesloten. Geduld is een schone zaak”, aldus Wiersma.

De investment manager noemde de nervositeit op de markten “niet gek”, nu de aandelenmarkten na een “flinke rally” op of rond recordniveaus staan. “De verleiding om winst te nemen is dan groot.”

De euro/dollar noteerde op 1,1058. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1079 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1083 op de borden.

Op macro-economisch vlak blijft het vandaag rustig. Vanochtend werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in oktober zijn gedaald. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 0,6 procent terug. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,2 procent.

Vanavond komt de Federal Rerserve met de notulen over de laatste beleidsvergadering.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen lagen vooral financials onder druk, met verliezen van 1,0 tot 2,3 procent voor ING Groep, ASR Nederland, ABN AMRO en Aegon. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees wel op een adviesverhoging voor ASR door Mediobanca SpA. Het advies ging van Neutraal naar Outperform.

ArcelorMittal gaf 1,6 procent prijs. Galapagos won juist 1,1 procent, Adyen steeg met 0,8 procent. Bank of America Merrill Lynch verhoogde het advies voor Adyen van Neutraal naar Kopen, met een koersdoel van 836,00 euro dat een opwaarts potentieel biedt van ongeveer 25 procent.

In de AMX won Basic-Fit 0,3 procent. Boskalis steeg met 0,1 procent. De maritieme dienstverlener sleepte een handvol contracten voor zwaar zeetransport in de wacht met een gezamenlijke waarde van 120 miljoen dollar. Het nieuws is volgens KBC Securities opnieuw een bevestiging van de positieve verandering qua toon voor de vooruitzichten voor zwaar maritiem transport in de trading update voor derde kwartaal.

AMG leverde 2,3 procent in en Arcadis verloor 3,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 19,3 procent. Op dinsdag steeg het aandeel al ruim 40 procent.

Kendrion verloor 1,4 procent. Berenberg verhoogde desondanks het koersdoel voor Kendrion van 25,00 naar 29,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De analisten van de zakenbank besloten hiertoe nadat Berenberg de CEO en CFO van Kendrion mee op roadshow in Londen namen. Vanwege de overname van INTORQ verhoogde Berenberg de winstramingen voor 2020 en 2021 met 14 en respectievelijk 15 procent.

Bouwer Heijmans leverde 1,7 procent in.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix gaf 2,3 procent prijs na cijfers.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.