Nederland - 6 februari 2022 - Aandelen

Experten verwachten geen langdurige bearmarkt

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkten zijn in januari sterk gedaald en ook in februari zijn de prestaties tot nu toe zeer wisselvallig. Wereldwijd zijn er zorgen over dalende winsten, inflatie, rente en omikron. Sommige experts denken echter dat beleggers zich niet al te veel zorgen hoeven maken.

De Dow en S&P 500 doken eind vorige maand kortstondig in een correctie, wat gedefinieerd wordt als een daling van 10%, maar veerden daarna weer op. De Nasdaq, die voornamelijk uit technologieaandelen bestaat, bevindt zich wel nog een in correctie. De index noteert 14% onder zijn vorige top.

Volatiliteit is echter normaal en correcties zijn gezond en komen vaak voor tijdens een bullmarkt. Er zijn dan ook maar weinig analisten die een lange, pijnlijke bearmarkt voorspellen.

Volgens James Solloway, marktstrateeg bij SEI Investment Management Unit, zijn correcties een tijdelijke tegenslag voor een beleggingsstrategie op lange termijn. Hiernaast hebben de helft van alle correctie sinds 1996 zichzelf in minder dan 5 maanden opgelost.

Solloway stelt:

Ups en downs zijn perfect normaal op de aandelenmarkt.

Olie of tech

Een van de redenen waarom de aandelenmarkten het in 2022 nog niet goed hebben gedaan, is de ondermaatse prestatie van Big Tech-aandelen.

De aandelen van Meta zijn dit jaar met meer dan 30% gekelderd. Dit geldt ook voor het aandeel van Netflix. Amazon noteert nog steeds aan een verlies van 7%, ondanks de grote koersstijging van vrijdag. Microsoft en Tesla noteren voor dit jaar aan een verlies van respectievelijk 10% en 15%.

Nu technologieaandelen het moeilijk hebben, gaan beleggers massaal voor energieaandelen. De Energy Select Sector SPDR ETF is dit jaar met bijna 25% gestegen door de stijgende prijzen van ruwe olie. Chevron steeg dit jaar reeds met 15% terwijl Exxon Mobil een winst van 30% heeft.

Hogere olie- en gasprijzen zijn dan wel niet goed voor de consument, maar beleggers zien deze hoge prijzen graag komen. Dit betekent immers meer winst voor de oliegiganten. In die zin hebben analisten van Exxon hun winstverwachtingen voor 2022 in de afgelopen 3 maanden met 16% verhoogd.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.