Nederland - 31 augustus 2021 - Beursbrink
door STIJN

Europese inflatie stijgt naar hoogste niveau van afgelopen 10 jaar

De volgende bijeenkomst van de Europese Centrale Bank wordt er niet gemakkelijker op. De inflatie in de eurozone is namelijk verder gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar. In de maand augustus stegen de consumentenprijzen nog eens met 3 procent nadat ze in juli ook al met 2,2 procent waren gestegen. De ECB heeft dus stof om over na te denken.

Consumenten in de eurozone moeten meer betalen voor dezelfde goederen en diensten. In de maand augustus stegen de consumentenprijzen met 3 procent nadat ze in juli ook al waren gestegen met 2,2 procent. Dit brengt de inflatie in de eurozone naar het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar. In sterkhouder Duitsland is er zelfs sprake van het hoogste niveau sinds 2008.

De timing is best ongelukkig te noemen vermits de Europese Centrale Bank samenkomt op 9 september om zich te buigen over de economische situatie in de eurozone. De stijgende inflatie is een zeer belangrijk onderwerp dat een grote invloed heeft op het monetaire beleid van de ECB.

Druk op bankiers

Binnen de centrale bank heerst er verdeeldheid over het terugschroeven van de stimulus. Echter bestaat de kans dat de blijvende stijgende inflatie meer bestuursleden overtuigt om toch een bepaalde kant te kiezen. Francois Villeroy, gouverneur van de Franse centrale bank, zei dat de ECB stappen moet ondernemen gezien het sterke economische herstel in de eurozone.

Het feit dat de Amerikaanse centrale bank van plan is hun soepel monetair beleid terug te schroeven tegen eind dit jaar, helpt uiteraard niet. De druk op de centrale bankiers lijkt elke maand groter te worden gezien de inflatie. Olli Rehn, gouverneur voor de Finse centrale bank, waarschuwde niet overhaast te beslissen en de situatie omtrent de inflatie goed op te volgen.

Het mandaat van de Europese Centrale Bank is om op middellange termijn een inflatie van 2 procent te bereiken. De eigen prognoses voorspellen momenteel een stijging van de inflatie dit jaar tot 1,9 procent, als gevolg van wat zij omschrijven als tijdelijke factoren, alvorens te dalen tot respectievelijk 1,5 en 1,4 procent in 2022 en 2023. De inflatie zou dus gaan dalen vanaf volgend jaar.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Ri Butov – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.