Europa - 22 mei 2020 - Beursbrink

Europese beurzen lager rond middaguur

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag lager, nadat Wall Street donderdag de handelssessie in de min de afsloot en China de markt geen houvast bood op economisch perspectief en naliet een groeidoelstelling af te geven.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 0,6 procent op 336,80 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,8 procent naar 10.982,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,4 procent met een stand van 4.426,70 punten. De Britse FTSE zakte vrijdag 1,2 procent naar 5.941,19 punten.

Voor het eerst in lange tijd gaf Beijing geen groeidoel af tijdens de aftrap van de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Volkscongres. Wel kondigde het een wet aan om Hongkong beter in het gareel te houden, wat tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump is. De Hang Seng index leverde vrijdag meer dan 5,5 procent in.

“Ondertussen worden de verhoudingen tussen China en de VS nog maar weer eens verder op scherp gezet”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. “Volgt een geopolitieke crisis op een economische crisis die volgt op een gezondheidscrisis?

De Britten zagen, zo bleek vrijdag, hun detailhandelsverkopen in april op maandbasis met 18,1 procent fors afnemen.

De Amerikaanse agenda is vandaag leeg. De Europese Centrale Bank publiceert in de eerste helft van de middag de notulen van de meest recente monetaire beleidsvergadering.

Olie noteerde vrijdag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 5,7 procent in het rood op 32,00 dollar, terwijl voor een juli-future Brent 34,41 dollar werd betaald, een daling van 4,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0890. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0927 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0950 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Renault heeft het moeilijk door de coronacrisis en bevindt zich in de gevarenzone. Dit zei de Franse minister van economie en financiën Bruno Le Maire in een interview met Europe1. De koers van het aandeel Renault noteerde vrijdag in Parijs 1,5 procent lager.

Burberry heeft afgelopen boekjaar minder omzet geboekt, maar wist operationeel wel weer winst te boeken, terwijl de verkopen in maart keihard daalden. Burberry heeft besloten geen slotdividend uit te keren en toekomstige uitkeringen aan het einde van het lopende boekjaar nader te bekijken. Burberry onthield zich vrijdag van een verwachting voor het lopende boekjaar. Op dit moment is de helft van de winkels gesloten en de resultaten in het huidige kwartaal zullen daardoor hard geraakt worden, waarschuwde het modebedrijf. De koers van het aandeel van het Britse modebedrijf noteerde vrijdag 2,8 procent hoger.

Met relatief bescheiden verliezen voerden de dalers de boventoon op de prominentste beursvloeren. De meeste aandelen daalden minder dan een procent in koers.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,5 procent in het rood.

De S&P 500 index daalde donderdag 0,8 procent op een slot van 2.949 punten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent tot 24.474 punten en de Nasdaq leverde 1,0 procent in op een slot van 9.285 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel