Nederland - 13 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Europese bankaandelen dalen met 6%

Het faillissement van Silicon Valley Bank heeft een grote impact gehad op de Europese bankaandelen. Ondanks maatregelen van de Amerikaanse overheid daalden bankaandelen uit de Stoxx 600 met zo’n 6%.

Hoewel er op dit moment nog geen tekenen zijn dat het faillissement van Silicon Valley Bank slachtoffers zal eisen in Europa, zijn beleggers er toch niet gerust in. Barclays en BNP Paribas daalden met respectievelijk 3% en 6,80%. Het Italiaanse UniCredit kende zelfs een daling van meer dan 9%.

De onderstaande afbeelding is een grafiek van de prestatie van de STOXX 600 Europe Banks over de afgelopen week. In deze periode kende de index een daling van meer dan 10%.

Regelgevers nemen banken over

Om een scenario als in 2008 na het faillissement van Lehman Brothers te vermijden, besloten regelgevers om Silicon Valley Bank niet zomaar failliet te laten gaan. De regelgevers namen de controle over de bank over. Zondagavond werd duidelijk dat alle klanten op maandag opnieuw toegang zouden krijgen tot al hun tegoeden.

Naast Sillicon Valley Bank werd ook Signature Bank overgenomen door regelgevers. Signature Bank is een bank die vooral actief is in de cryptosector. Toen de problemen bij Silicon Valley Bank bekend werden, daalde het aandeel van Signature Bank met meer dan 20%.

First Republic Bank het volgende slachtoffer?

De grote banken zullen naar verwachting geen al te grote impact voelen van de problemen bij Silicon Valley en Signature Bank. Enkele kleinere banken, zouden echter wel te maken kunnen krijgen met een verminderd vertrouwen van beleggers en klanten.

Beleggers hebben er vooral bij First Republic Bank geen goed oog in. Het aandeel daalde op maandag tot 60%. Om beleggers gerust te stellen, ging de bank extra liquiditeit aan bij JPMorgan. First Republic heeft nu toegang tot $70 miljard aan liquiditeiten om turbulente tijden te overbruggen.

Ook andere kleine banken kenden een forse daling. PacWest Bancorp en Zion Bancorporation daalden met respectievelijk 24% en 18%. Western Alliance Bancorp daalde zelfs met meer dan 40%.

Bron: CNBC
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.