Nederland - 9 maart 2022 - crypto

Europees Parlement stelt nieuwe, strenge cryptoregel voor

door SVEN VAN GASSE

De oproep voor een strenger regelgevend kader voor de cryptomarkt klinkt steeds luider. Ook de Europese Unie zet hier stappen in. Het Europees Parlement heeft een ontwerpvordering voorgesteld voor crypto’s die het Europese cryptolandschap op zijn grondvesten kan doen schudden.

Op 9 februari dienden 2 belangrijke fracties van het Europees Parlement een beleidsblauwdruk in. Deze heeft tot doel de bestaande regelgeving die bedoeld is om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan, toe te passen op alle cryptotransacties.

De huidige versie van deze wetgeving verplicht banken en betalingsmaatschappijen ertoe informatie tussen betalers en ontvangers op te slaan en deze gedurende verscheidene jaren ter beschikking van de autoriteiten te stellen.

Normaal treedt deze regel pas in werking wanneer er een drempel van €1 000 overschreden wordt. De fracties stellen echter voor om deze drempel voor cryptotransacties te verlagen. Hierdoor zouden exchanges in feite gedwongen worden om de informatie voor elke transactie op te slaan. De fracties stellen dat kleine cryptotransacties vaak worden gebruikt om terrorisme te financieren of geld wit te wassen.

Concurrentiebeperkend

Het voorstel leidde tot discussie binnen de Europese crypto-industrie. Belangrijke spelers in Europa zijn vaak ontvankelijk voor en ontspannen over verordeningen die in Brussel worden opgesteld. Echter, de forse uitbreiding van de regel heeft ondernemers bezorgd gemaakt over het mogelijke risico van het verstikken van het concurrentievermogen van de regio.

Volgens Marc Toledo, managing director bij Bit4You en directeur van Blockchain Association Belgium, zal een volledige implementatie van de regel ook moeilijk blijken. Niet elke technologie laat het immers toe om deze specifieke informatie op te slaan en over te dragen.

Toledo benadrukte dat de Europese Unie crypto niet als vijand moet bestempelen in hun strijd tegen financiële criminaliteit. De vijand is en zal altijd anonimiteit en slecht uitgevoerde KYC-procedures zijn. Volgens Toledo moeten toezichthouders nauw samenwerken met crypto-exchanges om oplossingen aan te wijzen die de veiligheid verhogen zonder de toekomst en het concurrentievermogen van de Europese crypto-industrie in de weg te staan.

Data spreekt tegen

Data van Chainalysis, een blockchain analyticus die regelmatig werk voor overheden doet, spreekt de claims van de Europese fracties tegen. Het aandeel ontwettige transacties in de cryptomarkt zou slechts 0,15% zijn, over 2021 gemeten. Dat is ook een flinke afname ten opzichte van het verleden.

Bron: Yahoo Finance
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.