België - 26 januari 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Euronav zinkt weg na kwartaalcijfers

Euronav (ticker: EURN) maakte beter dan verwachte resultaten bekend maar verloor toch bijna 5% van zijn marktwaarde. De vooruitzichten blijven zwak.

EURN

Gedurende het vierde kwartaal behaalde Euronav een omzet van 146.2 miljoen USD (t.o.v. een verwachte 139 miljoen USD). De nettowinst bedroeg 50 miljoen USD (7 miljoen USD meer dan de consensus). Het nettoresultaat kwam uit op 0.32 USD per aandeel t.o.v. 1.29 USD een jaar eerder.

Al bij al een degelijke prestatie volgens analisten.

En toch ging de koers onderuit. Voornamelijk door deze zin:

… Niettemin brengt 2017 volgens ons enkele uitdagingen met zich mee: de productiebeperkingen door de OPEC, een piek in het aantal opleveringen van nieuwe schepen, een aanhoudende beperkte toegang tot kapitaal en reders die minder vertrouwen hebben in de markt. De combinatie van al deze factoren leidt in 2017 waarschijnlijk tot een moeilijkere context voor de vrachttarieven.

Dat Euronav zijn dividendbeleid (waarbij het minstens 80 procent van de nettowinst wenst uit te keren) nogmaals bevestigde, kon geen soelaas bieden. Ook de opmerkingen van de CEO die wezen op de sterke balans waren onvoldoende om het pessimisme van beleggers weg te krijgen.

Euronav kende een drukbezet vierde kwartaal met een letter of award voor contracten van vijf jaar voor onze FSO-joint venture, een herfinanciering van meer dan 400 miljoen dollar onder betere voorwaarden en met een langere looptijd en een sale & leaseback-transactie van vier schepen. Hierdoor werd onze al robuuste balans nog eens extra versterkt, wat ons de flexibiliteit biedt om vanuit een sterke positie de tankercyclus te bevaren.

Een ding is zeker: Na een slecht 2016 waarbij Euronav-beleggers al 40% van hun investering verloren, is 2017 ook slecht gestart. De rederij verloor al 3.81% sinds begin dit jaar.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.