Nederland - 9 maart 2022 - Azië
door STIJN

‘Er is een nieuwe monetaire wereldorde op til’

‘Geld’ gaat nooit meer hetzelfde zijn na de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dat beweert voormalig ambtenaar van de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën, en nu Credit Suisse kortetermijnrentestrateeg, Zoltan Pozsar. Hij beweert dat er weldra een nieuwe monetaire wereldorde zal zijn waar bitcoin van kan gaan profiteren.

De oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties tegen Rusland brengen heel wat teweeg op de financiële markten. Oekraïne krijgt donaties via crypto en Rusland gebruikt crypto om financiële sancties te omzeilen. Volgens Credit Suisse strateeg Zoltan Pozsa gaan we na deze crisisperiode een nieuwe monetaire wereldorde krijgen waar bitcoin van kan gaan profiteren.

This crisis is not like anything we have seen since President [Richard] Nixon took the U.S. dollar off gold in 1971.

Hij heeft het over het systeem van Bretton Woods waar 44 landen mee akkoord gingen in 1944. Dit systeem voorzag een invoering van een stelsel van vaste wisselkoersen waarbij alleen de Amerikaanse dollar aan goud werd gekoppeld. Alle andere valuta werden dan aan de dollar gekoppeld. Dit systeem hield stand tot 1971 – 1973 vanwege de oliecrisis.

Monetaire wereldorde

Volgens Pozsar gaan we een nieuwe soortgelijke Bretton Woods-periode in waarin valuta gekoppeld zullen worden aan ‘outside money’. Daarmee verwacht hij dat goud en andere grondstoffen de basis zullen vormen, maar ook digitale activa. Hij verwacht een einde van het huidige monetaire regime gezien de G7-landen de deviezenreserves van Rusland in beslag namen na de invasie.

Hierdoor kan Rusland zijn buitenlandse schulden niet meer terugbetalen, maar voor China is er nog niets verloren. De People’s Bank of China kan twee dingen doen volgens Pozsar. Ofwel staatsobligaties verkopen om Russische grondstoffen te kopen ofwel haar eigen ‘quantitave easing’ doen door renminbi bij te drukken en zo Russische grondstoffen te kopen.

Volgens de strateeg betekent dit in ieder geval een hogere inflatie in het Westen, met de nodige gevolgen op de financiële markten. Hij benadrukte ook dat bitcoin zou kunnen profiteren van deze scenario’s mocht de digitale munt nog bestaan tegen dan. Bedrijven en investeerers zouden dan hun heil zoeken in alternatieve manieren om hun kapitaal te beschermen.

Bronnen: Stephen Alpher – Coindesk

Foto: Vjkombajn – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.