Nederland - 13 januari 2020 - Beursbrink

Er is één grote reden waarom goud nog kan stijgen

door STIJN

Er zijn verschillende redenen om tegen goud te wedden op dit moment, maar er is één grote reden waarom het niet verstandig is om dat te doen. De economische vooruitzichten zijn beter dan enkele maanden geleden en de spanningen in het Midden-Oosten zijn aan het afkoelen, hierdoor zou goud minder interessant worden maar vergeet het beleid van de Fed niet!

De goudprijzen weten niet goed hoe ze moeten reageren. De escalatie in het Midden-Oosten was natuurlijk gunstig voor de goudprijzen, maar nu blijkt dat de Amerikanen geen nieuwe militaire acties zullen starten tegen Iran, vinden beleggers en investeerders goud minder interessant.

Een reden om goud links te laten liggen, is de vermoedelijke heropleving van de wereldeconomie. Maar is het verstandig om goud op te geven? Volgens Chris Watling, CEO van Longview Economics, vergeten beleggers en investeerders een belangrijke factor die een grote invloed heeft op de goudprijzen, namelijk het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

What really determines the gold price is typically real interest rates, Fed funds interest rate expectations and things like that, and I think we can price out a cut from the Fed funds curve.

Goud wordt vaak gekocht als tegenmaatregel voor de stijgende inflatie. Met andere woorden, beleggers en investeerders kopen het gele edelmetaal om hun koopkracht in stand te houden gezien geld in waarde daalt als de prijzen van verschillende producten en goederen stijgen.

Stimuleringsmaatregelen

De Federal Reserve heeft in december beslist om geen renteverlagingen meer te doen in 2020. Watling suggereerde echter dat de enige belangrijke reden om in goud te blijven geloven, het repo-programma van de Fed is. Een soortgelijke ‘quantitative easing’ zoals we kennen van de ECB.

Hij is optimistisch over de goudprijs en denkt dat het mogelijk is dat we dit jaar goudprijzen gaan zien van 1.800 – 1.900 dollar per troy ounce. Dat betekent een stijging van 250 – 350 dollar per troy ounce. De tijd zal uitwijzen of ons dit effectief te wachten staat dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Michael Steinberg – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel